Elektronisch prikbord maakt defensiemarkt transparanter

Een Electronic Bulletin Board (EBB) maakt het eenvoudiger voor kleine- en middelgrote bedrijven in de defensie- en luchtvaartindustrie om door te dringen tot de leveranciersketen van grote Europese defensie-ondernemingen. Het 'elektronische prikbord' werd donderdag 29 maart 2007 gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van het Europees Defensie Agentschap (EDA).

Het EBB is een mijlpaal op weg naar een transparante Europese defensiemarkt. Op dit moment hebben 28 grote Europese bedrijven zich bereid verklaard deel te nemen. Dit aantal zal naar verwachting nog groeien.

Sinds 1 juli 2006 was het EBB al operationeel. Toen werd een vrijwillige gedragscode voor defensie-aankopen overeengekomen. Op het prikbord werd toen een deel van de voorgenomen defensie-aankopen van ministeries van Defensie in Europa gepubliceerd.

Het ministerie van Economische Zaken juicht de transparantere defensiemarkt toe. Nederland is voorstander van open concurrentie op de defensiemarkt. De internationale defensiemarkt kent nog steeds sterk afgeschermde markten, maar er ontstaat wel steeds meer internationale marktwerking.