Speaking notes voor staatssecretaris Sharon Dijksma bij de lancering van de website 'Op weg naar de Kindertop'

· We zijn vandaag zo ongeveer op de helft: we hebben 50 van de eerste 100 dagen achter de rug. U weet: deze eerste 100 dagen gaan we met alle ministers en staatssecretarissen van het kabinet Balkenende IV het land in. We gaan op werkbezoek, doen mee aan discussies en voeren gesprekken met mensen op de werkvloer. Al die gesprekken leveren input voor de beleidsagenda 2007-2011.

· Voordat we die beleidsagenda vaststellen, organiseren minister Rouvoet van Jeugd & Gezin en ik een speciale Kindertop: op 6 juni gaan we in gesprek met ouders, leerkrachten, leidsters in de kinderopvang, bestuurders én kinderen. Zo’n 400 mensen uit de praktijk die op die dag kwijt kunnen wat ze op hun hart hebben en met wie we allerlei ideeën en plannen gaan bespreken.

· Voordat het 6 juni is, willen we ook anderen de kans geven om mee te denken en mee te praten. Want er zijn in Nederland natuurlijk veel meer kinderen, ouders en leerkrachten met prima ideeën en goede plannen dan die 400 mensen die kunnen meedoen aan de Kindertop. Daarvoor hebben we tot 6 juni de ‘virtuele’ versie van de Kindertop: de website ‘Op weg naar de Kindertop’.

· Hier kan iedereen − kinderen, ouders, leerkrachten, leidsters, bestuurders, noem maar op − meepraten over belangrijke thema’s als bijvoorbeeld:

o De kwaliteit van het basisonderwijs

o De kwaliteit van de kinderopvang

o Passend onderwijs

o Segregatie en integratie

o Het lerarenbeleid

· Verder zijn regelmatig prikkelende stellingen, er zijn polls om de stemming te peilen, er is een ideeënbus. (De kinderen met het beste idee ga ik op Prinsjesdag hier in Den Haag uitnodigen).

· Ook is er de verkiezing van de school die door de eigen leerlingen en leerkrachten naar voren wordt geschoven als de ‘Topschool van Nederland’. Inzenders laten in een zelf gemaakt filmpje waarom hun school een ‘topper’ is.

· Deze site wordt écht interactief: de scholen waar ik de komende weken op werkbezoek ga, kunnen vóór ik langskom op de site al problemen, oplossingen en leuke ideeën kwijt. En de scholen waar we op 6 juni op de Kindertop mee praten, kunnen de komende weken op deze site alvast hun inbreng leveren.

· Er komt een estafette-weblog waarbij elke week iemand anders het stokje overneemt en een log schrijft.

· En natuurlijk zal ik ook zelf regelmatig een kijkje nemen op de site. En wanneer ik maar kan meepraten. Ik ben heel benieuwd en hoop een levendige discussie en natuurlijk héél veel héle goede ideeën!

· U ziet: ik heb hoge verwachtingen van deze site. Ik wil dat het een platform wordt voor kinderen, leerkrachten en ouders waar ze terecht kunnen met problemen, oplossingen en ideeën. En ik beloof u dat wij, in Den Haag, naar alles luisteren en er ook echt iets mee doen.

Dames en heren, dan open ik nu de website Op weg naar de Kindertop!