Speaking notes voor staatssecretaris Sharon Dijksma bij de bekendmaking van de 6+ scholen op de Mariaschool

· We zijn vandaag zo ongeveer op de helft: we hebben 50 van de eerste 100 dagen achter de rug. En u weet: deze eerste 100 dagen gaan we met alle ministers en staatssecretarissen van het kabinet Balkenende IV het land in. We gaan op werkbezoek naar allerlei scholen, doen mee aan discussies en voeren gesprekken met mensen op de werkvloer. Al die gesprekken leveren input voor de beleidsagenda 2007-2011.

· Vandaag ben ik alweer op bezoek bij een brede school. En ook hier praat ik weer met heel veel mensen: met kinderen, met leerkrachten, met bestuurders. En ik krijg weer mooie voorbeelden van dingen die hier goed gaan en waar misschien andere scholen wat aan kunnen hebben.

· Al dat soort voorbeelden ga ik gebruiken in de komende regeerperiode. En ik gebruik die input ook al voor de Kindertop op 6 juni.

· Wat die Kindertop betreft: ik wil hier ook nog even reclame maken voor de website ‘Op weg naar de Kindertop’ die we vorige week hebben gelanceerd: op die site kunnen kinderen, ouders en leerkrachten ook meepraten en met ideeën komen.

· Goed, terug naar vandaag. Terug naar de Mariaschool hier. Want dat is een bijzondere school: een 6-plus-school. 6-plus… Dat klinkt als magere voldoende … als een school die met de hakken-over-de-sloot overgaat…

· Maar een 6-plus school is juist een school met een hele dikke plus. Want dankzij zes uur extra leertijd per week biedt deze brede school kinderen heel veel extra kansen.

· En zo’n bijzondere brede school, dát is nou precies waar ik, sterker nog, de héle regering (in het regeerakkoord is tenslotte sprake van ‘het stimuleren van het concept brede school’) me de komende periode extra voor ga inzetten.

· Brede scholen hebben veel gezichten. De Mariaschool hier biedt 'Meer leertijd voor kinderen'. In andere plaatsen gaat het bijvoorbeeld om brede scholen met een sportprofiel. Of een cultuurprofiel. Of om brede scholen die, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam, werk maken van een dagarrangement. Leuk en inspirerend om met al die verschillende vormen van de brede school kennis te maken.

· Daarom is het zo leuk om bij al die verschillende brede scholen in het land te komen. Om overal te kijken, te proeven, te luisteren, te ervaren, en me vooral te laten inspireren door al die verschillende invullingen van het concept brede school.

· Ik sluit af met een welgemeende gelukwens. Ik feliciteer jullie hier allemaal van harte: de leerkrachten en alle andere betrokken ‘professionals’, maar natuurlijk vooral de kinderen hier op school. Ik wens jullie allemaal heel veel succes met jullie 6-plus school! Wat mij betreft verdienen jullie een dikke tien!