Spreekpunten bij het in ontvangst nemen van het 'Groenboek' van het Platform Groene Grondstoffen

Spreekpunten van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mevrouw G. Verburg, bij het in ontvangst nemen van het 'Groenboek' van het Platform Groene Grondstoffen op 18 april 2007 op het ministerie van LNV

  • Dank voor het Groenboek. Ik ben er trots op dat het ministerie van LNV op het gebied van groene grondstoffen een voortrekkersrol vervult.
  • Hier komt ook rentmeesterschap om de hoek kijken: werken met wat beschikbaar is, op een verantwoorde wijze.
  • Het is hoog tijd voor een duurzaam alternatief. Niet alleen met vervangende brandstoffen. Het gaat om de totstandkoming van een ware biobased economy. Een grote, groene, sterke economie.
  • Nederland is in staat er grootschalig op over te gaan. We hebben een voedingsmiddelenindustrie op wereldschaal, een top of the bill chemische industrie, een uitstekend distributiesysteem en een zeer geschikte infrastructuur. Bovendien beschikken we over vermaarde technologische instituten, kennisinstellingen en universiteiten.
  • De overstap op een groene economie biedt veel kansen, bovenal de kans om welvaart en duurzaamheid samen te laten gaan. Ook over de grenzen.
  • Risico's zijn er ook. De teelt van energiegewassen kan concurreren met die van voedsel, zeker in arme regio's. Milieu en biodiversiteit kunnen onder druk komen. Ik sta er daarom voor dat we groene grondstoffen op een duurzame manier inzetten.
  • We moeten inzetten op hoogwaardige toepassingen. Simpel gezegd moeten we alles uit de grondstoffen halen wat erin zit. Ook door reststromen zo goed mogelijk te benutten. Voor zulke hoogwaardige toepassingen is kennis nodig, en daar investeren we dan ook volop in. Maar ook is lef nodig, lef om nieuwe vormen van samenwerking aan te gaan. Lef om een ware omslag in denken te maken: van fossiel naar groen.
  • De eerste tekenen van die omslag zijn er al. Er zijn veel goede initiatieven. Zo komt de voedings- en genotmiddelenindustrie in mei met een model om grootschalig reststromen in te zetten voor bio-energie.
  • Het staat buiten kijf dat het niet genoeg zal zijn om groene grondstoffen in te zetten, we moeten ook schoon en zuinig produceren. Het zou van de gekke zijn als we al onze kennis en expertise inzetten om uit grondstoffen te halen wat er in zit, en dan vervolgens in het gebruik energie of materialen over de balk gooien.
  • Het kabinet praat daarom in het project 'schoner en zuiniger' met bedrijven en sectoren over hoe we kunnen besparen.
  • Overstappen op groene grondstoffen; duurzaam omgaan met de middelen die ons ter beschikking staan. Niet alleen in eigen land, maar ook over de grenzen heen. We moeten de toekomst met beide handen aangrijpen en de toekomst recht kunnen aankijken. We moeten hierbij 'inclusief'denken: niet alleen de vraag stellen waar we de grondstoffen vandaan halen, maar zorgen voor duurzaamheid wereldwijd.