Speaking notes voor staatssecretaris Sharon Dijksma bij de uitreiking van de prijs 'BSO van het Jaar'

· "Duizenden kinderen missen buitenschoolse opvang", kopte gisteren het AD. Probleem is dat de kinderopvang niet in staat is in te spelen op de groeiende vraag. Veel instellingen verwachten per 1 augustus nog niet genoeg personeel en onvoldoende geschikte huisvesting te hebben. Aldus het Algemeen Dagblad.

· Wij hebben ook zélf onderzoek gedaan. En gelukkig komt daar een wat genuanceerder beeld uit naar voren.

· Enkele eerste voorlopige resultaten van dit onderzoek onder schoolleiders en schoolbestuurders:

o Het blijkt dat meer dan de helft van de scholen al aansluiting met buitenschoolse opvang heeft geregeld.

o De andere scholen geven voor het overgrote deel aan dat ze nog bezig zijn met voorbereidingen maar dat ze verwachten op 1 augustus klaar te zijn.

o Minder dan 5% lijkt op 1 augustus nog geen aansluiting te hebben.

· Zoals gezegd: een genuanceerder beeld. Ik hoop dat dit beeld klopt, maar ik neem het zeker niet voetstoots aan. In juli volgt de eindrapportage en ik kan u verzekeren dat ik de vinger aan de pols houd!

· Punt is dat de vraag naar buitenschoolse opvang enorm toeneemt. Natuurlijk door ‘Van Aartsen/Bos’, maar er zijn ook nog andere oorzaken:

o De aantrekkende economie.

o De betere betaalbaarheid door de verplichte werkgeversbijdrage.

o En omdat het nu voor werkende ouders een stuk eenvoudiger is om een bijdrage in de kosten te krijgen.

· De vraag naar buitenschoolse opvang groeit dus. Aan de ene kant mooi. Maar aan de andere kant leidt het ook tot problemen. Zoals langere wachtlijsten.

· Oplossingen voor dit probleem zijn heel verschillend. Die hangen namelijk sterk af van de lokale situatie en van de wensen van de ouders:

o Zo gaan veel ondernemingen in de opvang natuurlijk proberen het aanbod uit te breiden. En er zullen ook méér aanbieders op de markt komen.

o En waar gebrek aan geschikte huisvesting een probleem is, zijn er ook verschillende oplossingen: denk bijvoorbeeld aan het gezamenlijk initiatief van BOinK en het Waarborgfonds Kinderopvang: de BSO-box en de Kindercaravan: mobiele BSO’s in de vorm van een unit of een caravan die naast de school worden gezet.

· Maar dit soort oplossingen zijn alleen mogelijk als alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid nemen, dus:

o Ondernemers: zoeken naar structurele en tijdelijke oplossingen (zoals BSO-box en de Kindercaravan).

o Scholen: creatief en oplossingsgericht meedenken.

o Gemeenten: in hun bestemmingsplannen rekening houden met uitbreiding van BSO-locaties.

· Tot zover deze kant van de buitenschoolse opvang. Nu naar een hele feestelijke kant. Naar waar het vandaag écht om gaat: de prijsuitreiking aan de BSO van het jaar! Ik ga u niet langer in spanning houden…