Antwoorden op kamervragen over een oproep van de politie aan verzekeraars om diefstal van dure spullen uit een auto niet meer te vergoeden

1 . Vraag
Heeft u kennisgenomen van het bericht 1) dat de politie Amsterdam-Amstelland verzekeraars oproept om bij auto-inbraken niet meer uit te keren als er goederen, zoals een routenavigatiesysteem, een laptop en computerspelletjes, uit een auto worden gestolen?

1. Antwoord
Ja

2. Vraag
Bent u het eens met de politie Amsterdam-Amstelland? Zo ja, waarom?

3. Vraag
Deelt u de mening dat het op de weg van de politie ligt om zich te mengen in de private rechtsverhoudingen tussen een verzekeringsmaatschappij en verzekerden? Zo ja, waarom?

2 en 3. Antwoord
Ik ben het met de politie Amsterdam-Amstelland eens dat mensen een eigen verantwoordelijkheid hebben waar het er om gaat kostbare spullen uit hun auto te halen als ze die alleen laten. De politie heeft veel werk aan het opnemen van aangiftes van dit soort diefstallen. Het is de taak van de politie deze aangiften op te nemen en te trachten de buit te achterhalen en daar gaat de politie ook gemotiveerd mee door.

Ik zie de oproep van de politie Amsterdam-Amstelland aan de verzekeraars vooral als een stimulans aan eigenaren en huurders van auto’s om diefstal te voorkómen. Verzekeraars gaan op dit moment verschillend om met vergoeding van schade bij diefstal uit auto's. Ik beschouw de oproep van de politie Amsterdam-Amstelland daarom óók als een verzoek aan de verzekeraars om op één lijn te komen en geen dekking te bieden voor diefstal van kostbare niet-auto gebonden spullen.

4. Vraag
Vindt u dat de politie de behandeling van aangiften van dergelijke dure spullen uit auto’s een lage prioriteit mag geven? Zo ja, waarom?

4. Antwoord
De politie moet voortdurend prioriteiten stellen. Daarbij kan het bij eenvoudige diefstallen zoals hier bedoeld, een criterium zijn dat slachtoffers zelf voldoende maatregelen ter voorkoming hebben genomen. Andersom kan ik mij voorstellen dat mensen die wél preventieve maatregelen hebben genomen, door de politie met voorrang worden geholpen.

1) NOS teletekst, 20 maart 2007 pag. 107