Conferentie schooluitval druk bezocht

De aanval op de schooluitval gaat door! In het kader van het honderddagenprogramma vond donderdag 19 april een werkconferentie plaats over voortijdig schoolverlaten.

Vanuit het hele land waren vertegenwoordigers van scholen, gemeenten, zorginstellingen, bedrijfsleven en Centrum Werk en Inkomen naar Amsterdam gekomen om met elkaar en met staatssecretaris Van Bijsterveldt te spreken over wat ze samen kunnen doen om het aantal schoolverlaters aan het eind van deze kabinetsperiode terug te brengen naar 35.000.

Vier voormalig voortijdig schoolverlaters vertelden ’s middags aan de staatssecretaris en de zaal hun verhaal. In veel gevallen ligt de oorzaak van schooluitval niet in de klas en beginnen de problemen al in een eerder stadium. Problemen thuis, schulden, verslaving of criminaliteit, het zijn allemaal factoren die tot uitval kunnen leiden.

Staatssecretaris Van Bijsterveldt benadrukte dat een goede aansluiting tussen vmbo en mbo heel belangrijk is: “ Als jongeren op zo’n grote ROC terecht komen, bestaat het gevaar dat ze uit beeld raken en uitvallen. De verleiding onder jongeren om vervolgens zonder startkwalificatie (diploma op minimaal havo-, vwo- of mbo-2 niveau) aan het werk te gaan, is dan groot. Deze jongeren worden vaak na enkele jaren vervangen. Deze groenpluk moet een halt worden toegeroepen. Hier zal ik met werkgevers binnenkort over spreken.“

Uit onderzoek blijkt dat jongeren zonder startkwalificatie respectievelijk drie keer meer kans hebben om werkloos te raken en zes keer meer kans om in de criminaliteit verzeild te raken dan jongeren met een diploma.