PAR wint verkiezingen op Curaçao – geen onverholen JA voor slotverklaring

De verkiezingen op Curaçao zijn gewonnen door de PAR. De partij van de zittende Antilliaanse premier Emily de Jongh-Elhage behaalde bij de verkiezingen van afgelopen vrijdag 7 van de totaal 21 zetels, een winst met 2 zetels vergeleken met de vorige verkiezingen. De tot vrijdag grootste partij, de FOL, haalde ditmaal slechts twee van de acht zetels, terwijl de MAN met vijf zetels de tweede partij van het eiland werd. PNP – net als PAR pro-slotverklaring – werd met twee zetels de vierde partij van het eiland.
_
PAR en PNP voerden een intensieve campagne vóór de eind vorig jaar met Nederland gesloten slotverklaring. In deze slotverklaring worden afspraken gemaakt over de toekomstige landstatus van het eiland Curacao en een sanering van de enorme schuld. PAR won weliswaar de verkiezingen, maar kreeg geen onverholen JA voor de slotverklaring. Een overwinningsnederlaag, met een patstelling tot gevolg. De PAR neemt nu het initiatief in de coalitievorming en neemt daarbij de slotverklaring als uitgangspunt. Niet uitgesloten is dat de partij samen met PNP en bijvoorbeeld FOL en DP een bestuurscollege kan vormen dat de slotverklaring steunt. Nederland wacht intussen rustig af.

Op de andere eilanden bleven de regerende partijen zitten, zodat daar politiek voor Nederland niet al te veel verandert.

Kiezers brengen hun stem uit bij verkiezingskantoor op de Antillen