Pleeggezinnen in het zonnetje

'Het doet me geweldig veel genoegen u te kunnen zeggen dat er zich het afgelopen jaar ruim 2800 nieuwe pleeggezinnen hebben aangemeld. Daarmee kan weer een slag worden gemaakt bij het wegwerken van de wachtlijsten en krijgen honderden kinderen extra de kans op een liefdevolle opvoeding in een gezinssituatie.' Dat zei minister Rouvoet op zaterdag 21 april tijdens het Pleegzorgweekeinde 2007 dat werd gehouden in Burgers'Zoo in Arnhem.

Beste kinderen en ouders,

Wat een geweldige omgeving om het Kinderhulp Pleegzorgweekeinde te houden! Burgers’ Zoo. Wat is er nou leuker voor kinderen en hun (pleeg)ouders dan een bezoekje aan dit dierenpark. Dat geldt ook voor mij!

Maar dit keer gaat het om u, de pleeggezinnen. Nu willen wij u allemaal in het zonnetje zetten, want deze dag is een blijk van waardering voor pleeggezinnen. Daarom had ik op de uitnodiging voor deze dag meteen DOEN ! geschreven. Ik ga ervan uit dat het een leuke dag wordt. Dat heeft u echt verdiend met uw onbaatzuchtige inzet.

De opkomst is in elk geval overweldigend. U bent met nog meer dan de vorige keer: 23.000 ouders en kinderen uit 4400 pleeggezinnen zijn hier vandaag en morgen aanwezig, zo is me verteld. Als minister voor Jeugd en Gezin is dit weekeinde een fantastische ervaring, want ik beschouw pleeggezinnen als een voorbeeld voor de samenleving. Ieder kind heeft immers recht op een opvoeding en een omgeving waar het gezond en veilig kan opgroeien. Kinderen verdienen een plek waar zij zich prettig en geborgen voelen. Maar niet voor alle kinderen is een stabiele gezinssituatie een vanzelfsprekendheid. Soms kunnen kinderen niet bij hun natuurlijke ouders blijven. Daar kunnen allerlei van redenen voor zijn.

Het mooie is dat vele duizenden gezinnen hun harten en daarmee ook hun deuren hebben opengesteld om kinderen die buiten de boot dreigden te vallen een liefdevolle omgeving te bieden. U verdient daarvoor alle lof. U maakt het mogelijk dat kinderen hun talenten kunnen ontwikkelen en dat zij plezier hebben in het leven. Als kinderen om welke reden dan ook niet meer thuis kunnen wonen, is pleegzorg het beste alternatief. In warme omgeving van het pleeggezin kan een kind zich nu eenmaal beter ontplooien dan in een instelling.

Beste kinderen en ouders,
Sinds het Nationaal Fonds Kinderhulp in 1959 werd opgericht, de organisatie die met de pleegzorginstellingen samen deze vrolijke dag aanbiedt, is er in de wereld veel veranderd.

De behoefte aan jeugdzorg is groter dan ooit en groeit nog steeds. Het aantal kinderen dat opgroeit in een pleeggezin is de afgelopen jaren fors toegenomen. Begin dit jaar verbleven ruim 12.000 kinderen bij pleegouders. Duizenden andere kinderen zijn ondergebracht in een instelling. Zorgwekkend is dat het aantal jonge kinderen, tussen de nul en de vier jaar, enorm is toegenomen. In 2005 was maar liefst 37 procent van de kinderen die in een pleeggezin is geplaatst uit die leeftijdsgroep. Dat betekent een verdubbeling in vier jaar tijd.

Ik ben me ervan bewust dat pleegouders een cruciale rol spelen bij de opvang en opvoeding van pleegkinderen. Zonder u zouden zo veel meer kinderen in de problemen raken of hun jonge levens in een pleeginstelling moeten doorbrengen. Die professionele pleegzorg krijgt van mij ook alle aandacht en waardering.
Pleegouders verdienen om af en toe in het zonnetje te worden gezet. En de enorme opkomst dit weekeinde laat zien hoe zo’n extraatje wordt gewaardeerd, want nog maar twee jaar geleden kwamen 9000 bezoekers naar het allereerste pleegzorgweekeinde in het Land van Ooit. Maar de overheid probeert ook het pleegouderschap wat aantrekkelijker te maken.

Om die reden wordt met ingang van dit jaar de vergoeding voorafgaande aan het kalenderjaar geïndexeerd. Voor dit jaar betekent dat in de praktijk een verhoging van de pleegvergoeding met 1,3 procent. Verder werk ik aan een voorstel om de Wet op de Jeugdzorg aan te passen met de bedoeling de wettelijke positie van pleegouders te versterken. Bijvoorbeeld door hun inspraak te vergroten bij belangrijke beslissingen over het kind. Daartoe ben ik ook voortdurend in overleg met de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en het Landelijk overleg pleegouderraden.

‘Wij zoeken nog een hart met wat ruimte’ luidt de geslaagde slogan om nieuwe pleegouders te vinden. Dat is mooi gezegd. Bij u zie ik wat dat betekent. Hier staan duizenden mensen die ruimte in hun hart hebben om kinderen in nood op te vangen.

En het doet me geweldig veel genoegen u te kunnen zeggen dat er zich het afgelopen jaar ruim 2800 nieuwe pleeggezinnen hebben aangemeld. Daarmee komt het totaal op 11.750. Met die uitbreiding kan weer een slag worden gemaakt bij het wegwerken van de wachtlijsten en krijgen honderden kinderen extra de kans op een liefdevolle opvoeding in een gezinssituatie.

Ik begrijp dat er straks het spel ‘Hemd van je lijf’ wordt gepresenteerd. Een spel uitgedacht door Kinderhulp dat is bedoeld voor pleegkind en pleegouder om elkaar te leren kennen. Zo’n spelenderwijze kennismaking kan de toekomstige band alleen maar ten goede komen.

Ik wens u allemaal nog een fijne dag in het dierenpark.