Chinooks gearriveerd in Kandahar

Een Antonov 124 bracht afgelopen week drie Chinooks van de Koninklijke Luchtmacht naar Kandahar Airfield (KAF). De toestellen vervangen de vijf Cougar- transporthelikopters die ruim een jaar boven Afghanistan hebben gevlogen.

De helikopters werden in twee vluchten vanuit Nederland naar Afghanistan vervoerd. Ontdaan van hun rotorbladen, passen twee Chinooks in de reusachtige buik van het Russische transportvliegtuig. Zonder problemen vervoerde de Antonov vorige week al één toestel, zaterdag arriveerden ook zonder problemen de andere twee. Een Cougar en een Apache-gevechtshelikopter gaan alvast met de retourvlucht terug naar Nederland.

De Chinooks vervangen de Cougars volgens planning. De laatste vliegen al ruim een jaar vanaf Kandahar Airfield en transporteerden mensen en goederen van en naar Tarin Kowt. Ook werden de toestellen regelmatig ingezet voor speciale vluchten zoals het vervoer van autoriteiten. Een aantal missies blijft de bemanningen bij, onder meer de reddingacties van ruim vijfhonderd Afghanen uit het verwoestende water in de provincie Uruzgan.

De komende dagen worden de rotorbladen op de Chinooks gemonteerd. Na de testvluchten zijn de helikopters van het 298 Squadron van Vliegbasis Soesterberg per 1 mei operationeel. De Cougars worden intussen geschikt gemaakt voor de terugreis naar Nederland.

De Chinooks maken deel uit van de Air Task Force van de Koninklijke Luchtmacht in Afghanistan. De eenheid is een onderdeel van ISAF en bestaat naast de Chinooks uit F-16’s en Apache- gevechtshelikopters.