Eurlings 'ontsnapt uit de dode hoek'

Samen met schrijver Paul van Loon leest minister Camiel Eurlings vandaag in Waddinxveen voor uit het boek ‘Ontsnapt uit de dode hoek’. Het voorlezen is een van de vele acties deze week rond de Wereldverkeersveiligheidsweek.

‘Ontsnapt uit de dode hoek’ is geschreven op verzoek van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Leerlingen van groep acht van bijna 7.000 basisscholen in Nederland hebben het boek ontvangen. Kinderen van elf en twaalf jaar raken zo op een speelse manier bekend met de gevaren van de dode hoek, het gebied rondom het voertuig dat niet via spiegels te zien is voor vrachtwagenchauffeurs.

Uit de verkeersongevallencijfers die op 23 april jongstleden bekend zijn gemaakt, blijkt dat er een sterke stijging is van het aantal doden onder twaalf- tot vijftien jarigen. Ook het aantal dodelijke slachtoffers onder jongere kinderen (onder de twaalf jaar) is gestegen: van 19 naar 21. Verder blijkt dat er 26 doden zijn gevallen in 2006 ten gevolge van een ongeval met rechtsafslaande vrachtwagens. Dit cijfer staat tegenover 16 slachtoffers in 2005 en 24 in 2004. Hierbij ging het in 19 gevallen om een fietser. De dodehoekongevallen blijven dan ook een belangrijk punt van aandacht.

Alle basisscholen in Nederland ontvingen dit boek. Scholen die geen gebruik willen maken van het boek, krijgen een verkeersles aangeboden. Tijdens deze les kunnen leerlingen letterlijk de dode-hoek problematiek zien en leren ze wat je kunt doen om zo ongelukken te voorkomen. Vraag een verkeersles aan