Antwoorden op kamervragen over de publicatie van software van stemmachines

Antwoorden op kamervragen van het lid Duyvendak (GroenLinks) over de publicatie van software van stemmachines.

1. Vraag
Heeft u kennisgenomen van de berichtgeving over het door 'Bureau voor verkiezingsuitslagen J.W. Groenendaal' aangespannen kort geding tegen de stichting 'Wij vertrouwen stemcomputers niet?''1

1. Antwoord
Ja.

2. Vraag
Deelt u de mening dat publicatie van de op stemmachines gehanteerde software de transparantie en controleerbaarheid van het stemproces vergroot?

3. Vraag
Bent u bereid in de toekomst inzage te geven in de gehanteerde software in stemmachines? Zo ja, op welke wijze wilt u dat gaan doen? Zo neen, wat zijn uw bezwaren tegen inzage van de gehanteerde software?

4. Vraag
Deelt u de conclusie van de Commissie Besluitvorming Stemmachines dat van software in het verkiezingsproces de broncode gepubliceerd dient te worden?2 Zo neen, wat zijn uw bezwaren tegen publicatie van de broncode?

5. Vraag
Bent u voornemens om voor de uitslagberekeningssoftware eisen en een keuring in te stellen? Kunt u deze vragen beantwoorden vóór het algemeen overleg van 24 mei aanstaande?

2 t/m 5. Antwoord
In het algemeen treedt een minister of staatssecretaris niet in onderwerpen welke sub judice zijn. Volstaan kan worden met een verwijzing naar mijn brieven van 17 april 2007 (30 800 VII, nr. 46) en 10 mei 2007 (30 800 VII, nr. 52). Ik onderschrijf de aanbevelingen van de commissie Besluitvorming Stemmachines, zoals verwoord op blz.55-56 in haar rapport ‘Stemmachines, een verweesd dossier’, waaronder de aanbeveling van de definitie van het begrip stemmachine. Onder stemmachines (en computers) worden ook verstaan alle hulpapparaten en programmatuur, die worden gebruikt voor de voorbereiding van de verkiezing, het stemmen, het tellen (en hertellen) van de uitgebrachte stemmen, het bepalen van de uitslag van de verkiezing en vervolgens van de zetelverdeling.

De uitwerking van de wijziging van de Regeling voorwaarden en goedkeuring stemmachines 1997 wordt in mijn brief van 10 mei 2007 beschreven. De commissie Inrichting Verkiezingsproces onder voorzitterschap van de heer mr. F. Korthals Altes, zal voorts voor 1 oktober 2007 haar rapport presenteren.

1 Kort geding over software voor verkiezingen – ANP, 14 mei 2007.
2 Stemmachines, een verweesd dossier – p. 33.