Invoering kwalificatieplicht komend schooljaar

Per 1 augustus 2007 gaat de kwalificerende leerplicht tot 18 jaar in. De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met het eerste wetsvoorstel van staatssecretaris Marja van Bijsterveldt.

De kwalificatieplicht is een van de maatregelen om schooluitval van jongeren tegen te gaan. Met de invoering van de kwalificatieplicht hoopt het kabinet dat maximaal 19.000 extra leerlingen een havo-, vwo- of mbo 2 diploma (startkwalificatie) zullen behalen. Aan het begin van het schooljaar start een grote publiekscampagne hierover.

De leerplicht geldt nu tot 16 jaar. Daarnaast geldt de partiële leerplicht maar die valt lastig te handhaven. Er zijn nu veel 16- en 17-jarigen die het onderwijs zonder een startkwalificatie verlaten. De kwalificatieplicht verplicht alle jongeren die na de volledige leerplicht nog geen startkwalificatie hebben, een volledig programma van onderwijs te volgen totdat zij een startkwalificatie hebben behaald. De kwalificatieplicht betekent niet 5 dagen per week in de schoolbanken. Het is ook mogelijk om met combinaties van leren en werken aan de kwalificatieplicht te voldoen zoals de beroepsbegeleidende leerweg in het mbo. Juist deze combinaties van leren en werken zijn een uitkomst voor een deel van de 16- en 17- jarigen.