Toetsingskader ammoniak voor agrarische bedrijven rond Natura-2000 gebieden

Minister Verburg heeft vandaag het ‘Toetsingskader ammoniak en Natura 2000’ aangeboden aan provincies, gemeenten en de Tweede Kamer. Daarmee kunnen provincies, gemeenten en agrarische bedrijven beoordelen of een bedrijfsuitbreiding nadelige gevolgen kan hebben voor een naastgelegen Natura 2000 gebied.

Voor de gevoelige natuurgebieden zijn beschermende maatregelen nodig, onder andere tegen ammoniak. De komende drie jaar worden daarom voor deze 162 Natura 2000 gebieden ‘beheerplannen’ gemaakt. In de tussentijd gelden voor mogelijke bedrijfsuitbreidingen van boerderijen in de buurt van deze natuurgebieden afspraken die in het ‘Toetsingskader ammoniak en Natura 2000’ staan. De kern van het toetsingskader is dat bedrijven in de buurt van Natura 2000 gebieden kunnen uitbreiden zolang die uitbreiding geen significant negatief effect heeft op het natuurgebied. Soms zijn technische maatregelen nodig, zoals luchtwassers, om een uitbreiding mogelijk te maken.

Op dit moment kunnen veel bedrijven rond de Natura 2000 gebieden helemaal niet uitbreiden omdat onduidelijk is wat de gevolgen voor het natuurgebied zijn. Het toetsingskader biedt nu duidelijkheid over de mogelijkheden die een agrarisch bedrijf heeft. Uiteraard moet naast de toetsing op ammoniak ook worden bekeken of de eventuele uitbreiding andere negatieve effecten heeft op de natuur, door bijvoorbeeld geluid of licht.

Het toetsingskader is een stappenplan waarmee ondernemers, gemeenten en provincies stap voor stap kunnen bekijken welke gevolgen een mogelijke uitbreiding heeft voor de uitstoot van ammoniak én de bijbehorende effecten op het naastgelegen natuurgebied. Er verschijnt binnenkort een CD-rom waarmee het effect van de ammoniak-uitstoot berekend kan worden. Dit is een hulpmiddel om de stappen in het toetsingskader te doorlopen.