Toezichtverslag 2007

Dit verslag geeft een overzicht van de bevindingen van het uitgeoefende toezicht op de begrotingen 2007 en de rekeningen 2005 van de provincies, alsmede op de overige relevante financiële besluiten in 2006.

Enkele conclusies:

  • Voor alle provincies geldt dat een solide financieel beleid wordt gevoerd. Dat wil zeggen dat in het algemeen de structurele lasten worden gedekt door de structurele baten.
  • Er bestaat ook geen aanleiding gebruik te maken van de facultatieve mogelijkheid tot het instellen van preventief toezicht op de provincies voor het begrotingsjaar 2007 op grond van een rekeningtekort of termijnoverschrijdingen.
  • Er zijn geen financiële redenen om de gemeenschappelijke regelingen waaraan provincies deelnemen onder preventief toezicht te stellen.
  • De provincies hebben een potentiële financiële ruimte om structurele tegenvallers op te vangen die op basis van de begroting voor 2007 varieert van 6% tot 19% van de begrotingsomvang (voor de gezamenlijke provincies gemiddeld 14%); bij de rekening 2005 varieert dit van 3% tot 30% (gemiddeld 14%).

Het Toezichtverslag is op 15 mei aangeboden aan de Tweede Kamer.