Nederlandse heli’s voorop in strijd voor stabiliteit Afghanistan

Woensdagavond (30 mei) hebben twee chinook helikopters van de Koninklijke Luchtmacht in de eerste golf van een grote luchtlandingsoperatie meegevlogen. De toestellen vervoerden militairen van de coalitie-partners die een gebied veilig moesten stellen in de buurt van de Kajaki-dam. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse helikopters, dat ze ingezet zijn in de eerste wave van zo’n grote operatie.

De helikopters brachten elk 40 ISAF-manschappen, verdeeld over twee waves, in het gebied rondom de Kajaki-dam. Nederlandse grondtroepen namen niet deel. De ISAF-operatie heeft als doel het gebied bij de dam veilig te stellen, zodat de stuwdam het zeer nodige onderhoud kan krijgen.

Op dit moment werkt de dam, die een groot deel van het zuiden van Afghanistan van stroom moet voorzien, slechts voor eenderde. Het plan is om uiteindelijk de capaciteit aanzienlijk te verhogen, zodat vele huishoudens in de zuidelijke provincie elektriciteit krijgen.

Daarvoor moet eerst het gebied veilig zijn, zodat organisaties veilig hun werk kunnen doen om de leefomstandigheden te verbeteren. De luchtlanding is een onderdeel van het plan om de Kajaki-dam optimaal te kunnen benutten ten behoeve van de bevolking.

Samen met de coalitiepartners neemt de Air Task Force van de Koninklijke Luchtmacht deel aan de operatie ISAF. Dat het werk van de Air Task Force niet zonder risico’s is, blijkt uit het feit dat een ISAF toestel tijdens de operatie in de avonduren is gecrashed en zeven inzittenden zijn omgekomen. De Nederlandse Chinooks hebben echter hun taak veilig kunnen volbrengen.

De Air Task Force bestaat uit F-16 jachtvliegtuigen, Chinook transporthelikopters en Apache gevechtshelikopters.