Aboutaleb kondigt acties aan tegen niet-gebruik van inkomensregelingen

Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat burgers makkelijker kunnen uitzoeken of ze recht hebben op inkomensondersteuning en voor welke regelingen ze in aanmerking komen. Daarom ontwikkelt het Nibud op zijn verzoek de website www.berekenuwrecht.nl, die naar verwachting in september gereed zal zijn. De website moet er voor zorgen dat mensen die recht hebben op een inkomensvoorziening daar ook gebruik van maken, zo schrijft Aboutaleb in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij lanceert plannen om het niet-gebruik van inkomensregelingen tegen te gaan naar aanleiding van een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Daaruit blijkt dat veel mensen ten onrechte geen gebruik maken van regelingen. Veel mensen weten volgens de onderzoekers niet waar ze recht op hebben. Het feit dat burgers geen gebruik maken van inkomensvoorzieningen, het zogenoemde niet-gebruik, vindt Aboutaleb een jammerlijke ontwikkeling. ‘Mensen moeten krijgen waar ze recht op hebben’, aldus de staatssecretaris.

Verder onderzoekt Aboutaleb de mogelijkheid om lokale belastingen, na een eerste aanvraag, in de volgende jaren automatisch kwijt te schelden. Nu moeten burgers zelf ieder jaar opnieuw actie ondernemen voor bijvoorbeeld kwijtschelding van lokale heffingen. Maar, veel mensen weten echter niet waar ze recht op hebben of vinden het aanvragen ingewikkeld.

Vier gemeenten (Dordrecht, Amsterdam, Zaandam en Rotterdam) experimenteren sinds begin 2007 hiermee. Daarvoor vergelijken gemeenten hun bestanden via het inlichtingenbureau met die van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), Rijksbelastingdienst en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Als de proef een succes is, dan wil Aboutaleb aan het kabinet voorstellen om de automatische kwijtschelding voor alle gemeenten mogelijk te maken.

Aboutaleb kondigt in de brief aan de Kamer ook aan dat hij met een handleiding komt om minima op te sporen met bestandsvergelijking, zonder dat instellingen de privacy-regels schenden. Veel gemeenten zijn nu bang de regels te overtreden.

De brief van staatssecretaris Aboutaleb staat op de internetsite van het ministerie van SZW: www.szw.nl (klikken op "Officiële publicaties").