Commandowisseling bij de Koninklijke Marine

Op vrijdag 31 augustus draagt de Commandant Zeestrijdkrachten (C-ZSK), vice-admiraal Jan Willem Kelder, zijn commando over aan generaal-majoor der mariniers Rob Zuiderwijk, die nu plaatsvervangend C-ZSK is. Zuiderwijk wordt in Den Helder opgevolgd door schout-bij-nacht Wim Nagtegaal, de huidige directeur Operationeel Beleid, Behoeftestellingen en Plannen bij de Defensiestaf.

De 58-jarige vice-admiraal Kelder is op dit moment de langst zittende operationele commandant. Op 31 augustus eindigt zijn 38-jarige loopbaan.

Tijdens deze jaren heeft Kelder onder meer het commando gevoerd over de mijnenveger Hr.Ms. Woerden en de fregatten Hr.Ms. Bloys van Treslong en Hr.Ms. Tromp. Van 2001 tot 2002 is hij commandant geweest van het Nederlands-Belgische Eskader. Na de jaren op zee bekleedde hij diverse beleidsfuncties in Den Haag en Den Helder, uitmondend in zijn huidige commando over de zeestrijdkrachten.

Generaal-majoor der mariniers Zuiderwijk zal onder gelijktijdige bevordering tot luitenant-generaal, het Commando Zeestrijdkrachten leiden. Hij is de eerste marinier die deze functie zal vervullen.

Generaal-majoor Zuiderwijk was in de periode van 2001 tot 2004 Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied. Hij gaf leiding over alle marineactiviteiten in de West en stond aan het hoofd van de Kustwacht van de Nederlandse Antillen en Aruba. Daarnaast was hij de directe ondercommandant van de door de Verenigde Staten geleide Joint Interagency Task Force South. Rob Zuiderwijk werd commandant van het Korps Mariniers op 9 september 2004. Sinds 5 september 2005 bekleedt hij de functie van plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten.