Terroristische dreiging stabiel en opnieuw gering

Het dreigingsniveau voor Nederland is gestabiliseerd op het niveau van ‘beperkt’. De geïdentificeerde dreiging van personen of gekende netwerken is opnieuw gering, hoewel de kans op een aanslag zeker niet helemaal is uit te sluiten. Dat schrijven ministers Hirsch Ballin en Ter Horst (BZK) in de zesde Voortgangsrapportage Terrorismebestrijding aan de Tweede Kamer.

Bij brede lagen van de moslimbevolking in Nederland valt een zekere berusting in het debat over de islam te constateren. Op het internet reageren sommige moslimjongeren veel minder fel op bepaalde uitlatingen dan voorheen.

Communicatie via het internet door jihadisten blijft verder in belang toenemen. Jihadisten wijzen elkaar via het web op mogelijkheden van internet-toepassingen voor de voorbereiding of uitvoering van acties.

Een belangrijke stap is de samenwerking met andere landen binnen Europa bij de aanpak van het internetgebruik voor radicale en terroristische doeleinden in het EU-project ‘Check the web’. Ook in Nederland wordt gewerkt aan een procedure om radicale of terroristische websites te kunnen blokkeren.

De ontwikkeling en uitbreiding van het Alerteringssysteem Terrorismebestrijding (ATb) is bijna klaar. Per 1 juli aanstaande zijn 14 sectoren aangesloten op het systeem. Het systeem is in beheer bij de NCTb en functioneert dankzij een professionele samenwerking tussen inlichtingendiensten, departementen, provincies, gemeenten, politiekorpsen en private sectoren.