Geen inperking kiesrecht Europese Verkiezingen voor Nederlanders buiten Europese Unie

Staatssecretaris Bijleveld ziet geen aanleiding om het kiesrecht van Nederlanders buiten de Europese Unie in te perken. De staatssecretaris geeft te kennen dat met een inperking de mogelijkheid wordt ontnomen mee te beslissen over de samenstelling van het Europees Parlement. Dit terwijl ze volgens uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschap wel het Europese burgerschap bezitten.

Staatssecretaris Bijleveld stelt dit in reactie op schriftelijke vragen van het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties. Hierbij werd gevraagd hoe er uitvoering wordt gegeven aan de rechterlijke uitspraak op het beroep van twee in Aruba woonachtige Nederlanders om deel te mogen nemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement.

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft aangegeven dat er geen rechtvaardiging is voor de regel dat Nederlanders in het buitenland wel mogen stemmen voor het Europees Parlement, terwijl Nederlanders die in de Nederlandse Antillen of Aruba wonen alleen kiesrecht voor dit parlement hebben als ze tenminste tien jaar in Nederland hebben gewoond. Dit terwijl zij ook in het bezit zijn van het burgerschap van de Europese Unie.

Lees de volledige reactie van staatssecretaris Bijleveld aan de Tweede Kamer.

Uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 21 november 2006, zaaknrs. 200404446/1 en 200404450/1