Luchtmacht zet E-One in bij fabrieksbrand

Een E-One blusvoertuig van de luchtmacht is vrijdag ingezet om een nasmeulende brand in Tilburg meester te worden. De brand trof zondag een fabriekscomplex, maar was nog steeds niet volledig gedoofd.

De brandweer liet het vuur de hele week gecontroleerd uitbranden. Toen vrijdagochtend de wind draaide en de rook richting woonhuizen dreef, moest er worden ingegrepen. Hierbij zette de Tilburgse brandweer blusschuim in. Ze maakte dankbaar gebruik van de brandweer van de vliegbasis Gilze-Rijen. De militairen rukten uit met de zogeheten crashtender.

De Koninklijke Luchtmacht beschikt over deze blusvoertuigen van het type E-One voor de bestrijding van vliegtuigbranden. Maar ze kunnen ook worden ingezet voor het bestrijden van andere branden. Eén E-one kan 12.000 liter water, 750 liter blusschuim en 250 kilo bluspoeder meenemen. Het bereik van het dakbluskanon is ongeveer 80 meter.

De vuurbestrijding was ingewikkeld, omdat de brandweer het gebouw wegens instortingsgevaar niet wilde betreden. Bovendien was het brandende materiaal (waterafstotend papier) in het midden van het gebouw moeilijk met bluswater te bereiken.