Lesbisch ouderschap en interlandelijke adoptie

Mevrouw mr. N.H. Kalsbeek, voorzitter van de Raad van Bestuur van Altra - een instelling voor jeugdzorg en speciaal onderwijs in Amsterdam - voormalig staatssecretaris van Justitie en oud-Tweede Kamerlid, gaat de commissie leiden die zich buigt over lesbisch ouderschap en interlandelijke adoptie. Dit schrijft minister Hirsch Ballin aan de Tweede Kamer, mede namens de ministers Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Plasterk (OCW).

Over de samenstelling van de commissie heeft de minister Hirsch Ballin overleg gehad met COC Nederland. Hij heeft rekening gehouden met hun overwegingen. Het gaat om de vraag hoe de vrouwelijke partner van de moeder van het kind dat binnen de relatie van deze vrouw en de moeder wordt geboren, op eenvoudige wijze ouder kan worden. Daar moet een juridische regeling voor komen die rekening houdt met onder andere de bescherming van de biologische vader (verwekker en anonieme donor) en de erkenning in het buitenland.

Minister Hirsch Ballin heeft de commissie gevraagd in oktober te rapporteren over het lesbisch ouderschap. Het advies over interlandelijke adoptie komt in het voorjaar van 2008.