Antwoorden op kamervragen van Agema over de verhoging van het vrij besteedbare deel van het persoonsgebonden budget naar euro 2.500,--,

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2770108

13 juni 2007

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op kamervragen van het Kamerlid Agema over de verhoging van het vrij besteedbare deel van het persoonsgebonden budget naar euro 2.500,- (2060714460).

Vraag 1
Kent u het bericht 1) dat het vrij besteedbare deel van het persoonsgebonden budget (pgb) vertienvoudigd is van euro 250,-- naar euro 2.500,-- euro, en dat mensen dit geld als extra inkomsten kunnen gaan zien waar ze bijvoorbeeld van op vakantie gaan?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Deelt u de mening dat, op het moment dat er gemeenschapsgeld wordt gegeven aan instellingen of individuen, elke eurocent daarvan verantwoord moet worden door middel van bonnen en facturen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
Nee, die mening deel ik niet. Dat is altijd een afweging ten opzichte van de administratieve lasten die daar tegenover staan. De verhoging is bedoeld om de administratieve lasten van budgethouders te verminderen vanuit het vertrouwen dat budgethouders hun pgb op basis van geïndiceerde zorg ook daadwerkelijk aan zorg besteden.
Uiteraard zullen de maatregelen worden geëvalueerd.

Vraag 3
Hoe voorkomt u dat mensen dit geld als extra inkomen gaan zien? In hoeveel gevallen is er sprake van fraude en wordt het vrij besteedbare deel van het pgb als extra inkomen gebruikt in plaats van als aanwending voor verpleging, verzorging en begeleiding?

Antwoord 3
Een zorgvrager die een pgb aanvraagt, doet dit op basis van een indicatiebesluit. Dat indicatiebesluit bepaalt welke zorg en de hoeveelheid zorg waarop de zorgvrager recht heeft. Dat indicatiebesluit is niet voor niets afgegeven. De budgethouder heeft met een pgb vervolgens de mogelijkheid zijn zorg zelf in te kopen. Wanneer budgethouders hun budget ergens anders aan zouden besteden dan aan AWBZ-zorg dan wel het verantwoordingsvrije bedrag als extra inkomen gaan zien, hebben ze daar zelf het meeste last van.
Uiteraard acht ik een dergelijke handelwijze van pgb-houders ongewenst.
Mocht na verloop van tijd blijken dat het verantwoordingsvrije bedrag aan andere doeleinden wordt besteed, dan leidt het middel kennelijk niet tot het gewenste doel. Dan zal er gezocht worden naar een andere oplossing om de administratieve last voor budgethouders te verlichten.

Vraag 4
Deelt u de mening, dat als de verhoging van dat deel van het pgb waar geen verantwoording over gegeven hoeft te worden, nog steeds altijd voor zorg wordt besteed, daar toch wel een verantwoording door middel van bonnen en facturen voor gegeven moet worden?

Antwoord 4
Ik verwijs u hiervoor naar mijn antwoord op vraag 2.

Vraag 5
Als per pgb-houder over euro 2.500,-- per jaar geen verantwoording meer gegeven hoeft te worden maar van dit geld wel verpleging, verzorging en begeleiding voor ingekocht wordt, werkt dat dan geen zwartwerken in de hand? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 5
Neen, omdat de zorgverlener die de budgethouder voor zijn zorg heeft ingehuurd, zijn inkomsten uit het pgb moet opgeven bij de Belastingdienst.

1) De Telegraaf, Vakantie vieren van zorgbudget, 4 mei 2007