Basisgegevens gemeentefonds 2007-2012

Om gemeenten en provincies te compenseren voor wijzigingen in hun uitgaven ten gevolge van prijsstijgingen en maatschappelijke en politieke ontwikkelingen ontvangen zij een accres.

Het accres wordt afgeleid van de ontwikkeling van de netto-gecorrigeerde rijksuitgaven. Op basis van de laatste Voorjaarsnota (VJN 2007) is het accres 2008 – 2012 uitgerekend.

Het hogere accres in 2007/2008 wordt met name veroorzaakt door de loon/prijsbijstelling op de rijksbegroting. De gemeenten delen hier via de normeringssystematiek in mee (nominale compensatie). Ten opzichte van de septembercirculaire is de nominale compensatie verdeeld over de departementen. De nominale compensatie voor 2008, die nog niet is uitgedeeld, is ten opzichte van miljoenennota (septembercirculaire) hoger uitgevallen.

Tevens zijn de ombuigingen en intensiveringen van het coalitieakkoord verwerkt en is de begrotingsbesluitvorming uit het voorjaar verwerkt. Met name de uitgaven aan onderwijs en infrastructuur vallen in 2008 hoger uit.

De nominale percentages geven de groei van de fondsen aan. De reële percentages geven aan wat daarvan overblijft na aftrek van een gemiddeld inflatiecijfer. De percentages over de jaren zijn gebaseerd op de meest recente inzichten maar kunnen weer wijzigen op basis van de Miljoenennota van komende september.

In onderstaand bestand vind u de accressen 2007-2012.