De recente ontwikkelingen rond de Hiv Vereniging Nederland

De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG/ZP 2777229

13 juni 2007

In deze brief ga ik in op uw verzoek van 6 juni 2007 om uw Kamer te informeren over de recente ontwikkelingen rond de Hiv Vereniging Nederland in relatie tot de subsidieverlening door het RIVM en het Fonds PGO.

De voorlichtingsboodschap inzake het hiv-virus is klip en klaar: vrij veilig! Uiteraard is deze boodschap het meest effectief als ze door alle betrokkenen consequent en helder voor het voetlicht wordt gebracht.

Op donderdag 31 mei 2007 bleek uit een uitzending van het TV-programma Netwerk dat via de internetpagina’s van de Hiv Vereniging Nederland (HVN) (www.hivnet.org) uitspraken naar buiten werden gebracht over onveilige seks van hiv-geïnfecteerden die niet stroken met de preventieboodschap. Zo riep de werkgroep PozandProud in een ‘manifest’, dat op internet via de site van HVN te lezen was, op tot ondersteuning door de HVN van activiteiten als seksfeesten voor hiv-positieven. Ook kon via deze website gelinkt worden naar sites over onveilige seks.

De HVN ontvangt een subsidie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor informatievoorziening omtrent onder meer de maatschappelijke gevolgen van het leven met hiv en om veilig vrijen te promoten onder hiv-positieven, teneinde verdere verspreiding van hiv-infecties te voorkomen. Daarnaast wordt de Hiv Vereniging Nederland, zijnde een patiëntenorganisatie, gesubsidieerd door het Fonds PGO, voor activiteiten die zich richten op de versterking van de positie van patiënten.

Het aanzetten tot onveilige seks, het bieden van een platform aan voorstanders van onveilige seks, of het aanbieden van links naar internetpagina’s die onveilige seks propageren, zijn activiteiten die niet sporen met de twee subsidies. Omdat de berichtgeving door Netwerk gerede twijfel opriep over het vasthouden door de HVN aan de doelstelling om veilige seks in Nederland te bevorderen, heb ik beide subsidiegevers verzocht snel te reageren. Dit heeft er onder meer in geresulteerd dat de Hiv Vereniging, als een tijdelijke voorziening, op de dag volgend op de uitzending (vrijdag 1 juni 2007) haar internetpagina’s geheel heeft afgesloten.

Zowel het RIVM, als het Fonds PGO heeft de kwestie snel onderzocht en bestuur en directie van de HVN ontboden voor overleg. Deze beide overleggen vonden plaats op dinsdag 5 juni 2007. De HVN is te kennen gegeven dat de respectievelijke subsidies enkel gecontinueerd worden als de vereniging de preventieboodschap ondubbelzinnig laat prevaleren en uitdraagt.

In brieven van maandag 11 juni 2007 aan RIVM en Fonds PGO toont de Hiv Vereniging zich ervan bewust dat door PozandProud naar buiten gebrachte informatie en ook de opgevoerde internetlinks hebben geleid tot vragen over de koers van de vereniging. De HVN bericht dat de preventiedoelstelling “op zaterdag 8 juni 2007 door alle afdelingen, regio contactpersonen en PozandProud nog eens schriftelijk herbevestigd”. Het verenigingsbestuur trekt de regie over de internetpagina´s naar zich toe, en ziet er voortaan nauwgezet op toe dat het standpunt van de vereniging helder naar voren komt, en waar nodig in uitingen onderscheiden wordt van persoonlijke ervaringen en meningen. De vereniging geeft aan dat vrijwilligers of groepen die de preventiedoelstelling niet (meer onderschrijven) initiatieven buiten de HVN moeten starten. Tevens kondigt men aan op korte termijn te komen met een beleidsnotitie onder de titel “Seksuele gezondheid van hiv-positieven en testen op hiv”, die men ter bespreking zal voorleggen aan het RIVM en het Fonds PGO.

In samenspel met het RIVM en het Fonds PGO is snel gereageerd op de berichten in Netwerk. Beide subsidie verstrekkers zullen, in het kader van hun subsidierelaties, de koers en de uitingen van de HVN blijven monitoren. Het Fonds PGO gaat, met als basis de genoemde brief van de HVN van maandag 11 juni 2007, met het bestuur van de vereniging nader in overleg om te komen tot verder gepreciseerde afspraken, om herhaling van de gebeurtenissen uit de afgelopen weken te voorkomen.
Het is aan de HVN duidelijk dat eventuele opnieuw opgeroepen misvattingen alsnog kunnen leiden tot ingrepen in de subsidierelaties.

Ik vertrouw erop uw Kamer hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink