Kopie van brief aan Partido Democracia Real gericht aan Tweede Kamer

In een brief aan de heer Bikker van Partido Nacional Real reageert staatssecretaris Bijleveld op de oproep van de MEP om het Arubaanse dagblad Diario te boycotten:

Geachte heer Bikker,

In een fax aan de Raad van Ministers van het Koninkrijk van 21 april 2007, waarin u naar een brief van de Inter American Press Association (lAPA) van 17 april 2007 verwijst, verzoekt u om een reactie op de oproep van de MEP om het Arubaanse dagblad Diario te boycotten.

Volgens de brief van lAPA is de oproep van de MEP om de Diario te boycotten een schending van artikel 5 van de Verklaring van Chapultepec. Deze verklaring is echter niet juridisch bindend.

De waarborgfunctie in artikel 43 van het Statuut waar u ook naar verwijst garandeert de verwezenlijking van de democratische beginselen van de rechtsstaat. De primaire verantwoordelijkheid daarvoor berust echter bij de landen zelf. De geëigende maatregelen vanuit het Koninkrijk worden pas dan genomen ats gebleken Is dat een tand hieraan structureel onvoldoende invulling biedt. Zulks is thans niet aan de orde. Wel zal ik deze zaak met belangstelling blijven volgen.