Sporttraject moet gedrag probleemjongeren veranderen

Staatsecretaris Bussemaker gaf maandag het startsein voor vijftig sport-zorgtrajecten. Deze moeten zorgen voor een gedragsverandering bij probleemjongeren. De minister van WWI, de Staatssecretaris van VWS, de MOgroep, negen sportbonden en het Jeugdsportfonds zijn partners in dit programma.

Sport

De trajecten zijn bedoeld voor jongeren met opgroei- en opvoedproblemen die daardoor met jeugdzorg in aanraking zijn gekomen. Probleemjongeren hebben een verhoogd risico om buiten de maatschappij te vallen. De sport-zorgtrajecten moeten dit voorkomen.

Staatssecretaris Bussemaker onderstreepte het belang van de trajecten: ‘Met de sport-zorgtrajecten zijn we weer een stap verder in het aantonen van het belang van de sport voor de samenleving.’ De sportactiviteiten vinden ‘gewoon’ bij de sportvereniging plaats. De Staatssecretaris: ‘Ik vind dat bewonderenswaardig, want deze sportverenigingen gaan aan de slag met een moeilijke groep jongeren.’ De betrokken trainers worden hiervoor opgeleid en onderhouden regelmatig contact met de jeugdhulpverleners.

Negen sportbonden selecteren momenteel vijftig sportverenigingen om de zorgtrajecten te starten. De sport-zorgtrajecten zijn onderdeel van het programma Meedoen allochtone jeugd door sport en duren vier jaar. VWS en WWI investeren 1 miljoen euro per jaar in dit deel van het programma.