Versterkte samenwerking Europese JSF-partners

In Rome kwam vandaag een aantal Europese partners bijeen, die deelnemen aan de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF). Eén van de uitkomsten is een uitwisselingsprogramma voor studenten uit de betreffende landen.

Alle aanwezige landen stemden in met het Nederlandse initiatief voor het programma. Het behelst het opzetten van een database waarop studenten uit de Europese JSF-landen stage- en onderzoeksplaatsen kunnen vinden bij de Europese JSF-industrieën. De luchtvaartstudenten van 32 universiteiten in Europa zijn georganiseerd in een verband dat Euroavia heet.

Onderhoud en logistiek

Met de bijeenkomst in de Italiaanse hoofdstad wilden de EU-landen samenwerking op het gebied van onderhoud en logistieke instandhouding van de JSF versterken. Staatssecretaris van Defensie, Cees van der Knaap, vertegenwoordigde Nederland. De ontmoeting is een vervolg op de bijeenkomst in Noordwijk in 2006 die Nederlands initieerde.

Europese belangen

Alle negen partners in het Joint Strike Fighter programma hebben inmiddels een overeenkomst ondertekend waarmee de JSF-samenwerking wordt voortgezet in de volgende fase, de zogenoemde Production Sustainment & Follow-on Development (PSFD). Dit is de productie, instandhouding en doorontwikkeling van het toestel, met een looptijd van 45 jaar. Hiermee zijn de komende decennia aanzienlijke Europese belangen gemoeid. Bijvoorbeeld op het gebied van de operationele inzetbaarheid van het toestel, maar ook de werkgelegenheid, de versterking van de kenniseconomie en de omzet van de industrie.

Deelname Noorwegen

In Rome wisselden Turkije, Italië, Nederland, Noorwegen en Denemarken verdere ideeën uit over hoe deze gezamenlijke belangen zo goed mogelijk kunnen worden behartigd. Italië en Nederland tekenden al eerder een samenwerkingsovereenkomst. Daarin is afgesproken dat Nederland onderzoekt of het mogelijk is haar vliegtuigen in Italië te laten assembleren, terwijl Italië onderzoekt of het mogelijk is haar motoren en andere vliegtuigcomponenten in Nederland te laten onderhouden. Vandaag trad Noorwegen ook toe tot deze overeenkomst, waarin nu is opgenomen dat een nog nader te bepalen deel van de werkzaamheden, voortvloeiend uit de activiteiten in Nederland en Italië, in Noorwegen gaat plaatsvinden.

Testtoestellen

Nederland neemt sinds 2002 als level 2 partner deel in de ontwikkeling van de JSF. Op 15 december 2006 maakte de ´F-35 Lightning II´ (de officiële naam van de JSF) zijn eerste vlucht. Nederland heeft het voornemen dit jaar met de Verenigde Staten een Memorandum of Understanding overeen te komen voor deelneming aan een internationaal testprogramma in de VS voor de JSF. In 2009 is een besluit over contractondertekening voor de aanschaf van testtoestellen voorzien en in 2010 definitieve besluitvorming over de vervanging van de F-16.