Dertien weken vakantie bij vrijstelling sollicitatieplicht bijstand

Alle bijstandsgerechtigden die niet hoeven te solliciteren en ook geen scholing hoeven te volgen, mogen straks dertien weken in het buitenland verblijven zonder dat zij hun uitkering verliezen. De ministerraad heeft ingestemd met een daartoe strekkend wetsvoorstel van staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Met het voorstel wordt tegemoet gekomen aan kritiek van de rechter dat mensen nu op grond van leeftijd verschillend behandeld worden.

Bijstandsgerechtigden boven de 57,5 jaar die niet hoeven te solliciteren, worden nu anders behandeld dan vergelijkbare bijstandsgerechtigden jonger dan 57,5 jaar. De eerste groep mocht al dertien weken in het buitenland verblijven, de tweede vier weken. De Centrale Raad van Beroep veroordeelde dit onderscheid naar leeftijd.

Voor bijstandsgerechtigden die wél moeten solliciteren, of scholing moeten volgen verandert er niks. Zij mogen straks, net als nu, hooguit vier weken buiten Nederland verblijven. Alleen in zeer bijzondere gevallen kan hiervan worden afgeweken.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 15.06.2007