Jeugdgezondheidszorg: Centra snel realiseren

De uitvoerders van de jeugdgezondheidszorg voor 0 tot 19-jarigen in Nederland willen de Centra voor Jeugd en Gezin snel realiseren. De brancheorganisaties ActiZ en GGD Nederland overhandigden op 26 juni een actieverklaring aan minister Rouvoet om dit te onderstrepen.

De uitvoerders van de jeugdgezondheidszorg voor 0 tot 19-jarigen in Nederland willen de Centra voor Jeugd en Gezin snel realiseren. De brancheorganisaties ActiZ en GGD Nederland overhandigden op 26 juni 2007 een actieverklaring aan minister Rouvoet om dit te onderstrepen.

GGD en thuiszorg willen samenwerkingsvormen aangaan om de versnippering in het lokale jeugdbeleid op te lossen. Het Centrum voor Jeugd en Gezin is voor een consortium aan zorgaanbieders die een niet vrijblijvende samenwerking aangaan. De gemeenten zijn eindverantwoordelijk voor het functioneren van dit consortium. De centra zorgen voor goede verwijs- en samenwerkingsafspraken met alle instellingen die zich met jeugd bezighouden.

Visie

Met de actieverklaring presenteren ActiZ en GGD Nederland een gezamenlijke visie op de toekomstige vormgeving van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) in Nederland. De JGZ bereikt in principe elk kind vanaf de geboorte tot volwassenheid. En brengt de ontwikkeling ervan in kaart in het Elektronisch Kind Dossier. Daarom vervult de JGZ een spilfunctie in het Centrum voor Jeugd en Gezin. GGD’en en zorgorganisaties nemen in hun regio het voortouw in de realisatie van CJG’s. Op verzoek van de gemeenten en op eigen initiatief.

Dialoog

ActiZ en GGD NL gaan actief de dialoog aan met andere (branche)organisaties op het gebied van de jeugdzorg om het draagvlak van CJG’s te verbreden. Dit met het oog op sluitende ketens en zorgcoördinatie.

Nederland kent diverse samenwerkingsverbanden, zoals het CJG die al enige tijd succesvol functioneren. Voorbeelden zijn de Ouder en Kind Centra (OKC) in Amsterdam, JONG centra in Rotterdam, JOED in Apeldoorn, de Spilcentra in Eindhoven en de geïntegreerde jeugdteams in Delft.