Kamer positief over maatregelen roaming

Staatssecretaris Heemskerk sprak donderdag 28 juni met de Tweede kamer over de hoge kosten van mobiel bellen in het buitenland. De Kamerleden zijn positief over het aanpakken van de hoge tarieven.

Op 7 juni 2007 bereikte de Europese Raad voor telecomministers een akkoord over de kosten verbonden aan mobiel bellen vanuit het buitenland (zogenaamde roaming kosten). De enorm hoge tarieven worden aan banden gelegd door invoer van maximum tarieven. Hierdoor moet de enorme schrik van mensen als ze terugkomen uit het buitenland en een enorme telefoonrekening op de deurmat vinden tot het verleden gaan behoren. Heemskerk, de Europese Commissie en het Duits voorzitterschap kregen steun van de leden van de Tweede Kamer voor het aanpakken van de hoge tarieven.

“De Maximumtarieven mogen niet de norm worden”, zo verzekerde de staatssecretaris de Tweede Kamer. Om dit tegen te houden streeft hij naar ‘maximale transparantie’ waardoor er ook echt meer concurrentie moet ontstaan tussen de telefoonaanbieders. Zo komt er een gratis telefoonnummer en een website waarop consumenten de tarieven bij de verschillende aanbieders kunnen vergelijken. Ook krijgen mensen straks (kostenloos) een sms met informatie over de tarieven als ze de grens overgaan.

De nieuwe maximumtarieven gaan in per september 2007. In de komende drie jaar worden de tarieven verder verlaagd. De tarieven gelden alleen voor telefoon, niet voor SMS en mobiel internet. Die tarieven daarvan worden wel nauwlettend in de gaten gehouden door de Europese Commissie om na te gaan of daar mogelijk een vergelijkbare maatregel nodig is, aldus Heemskerk.