Varkens krijgen varkensspeeltjes

Varkenshouders moeten vanaf 1 juli zorgen voor voldoende afleidingsmateriaal in de varkenstal. Op dit moment hangt er in de meeste varkensstallen alleen een ketting ter afleiding. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vindt dat hiermee onvoldoende tegemoet wordt gekomen aan de behoeften van varkens en heeft het aanbrengen van meer afleidingsmateriaal dan alleen een ketting verplicht gesteld. De varkenshouder is hierbij vrij om een keuze te maken uit de verschillende materialen en mogelijkheden. Men kan denken aan hooi, stro en speelgoed.

Varkens zijn intelligente en nieuwsgierige dieren die graag hun omgeving onderzoeken. Zij zijn mede daarom gevoelig voor afleiding. Zonder goede afleiding gaat het varken zich vervelen. Dit kan zich kan uiten in gedragingen als staartbijten. De oorzaak van staartbijten is echter meervoudig. Onderzoek heeft al wel uitgewezen dat afleidingsmateriaal in het varkenshok een grote bijdrage kan leveren aan het voorkomen van vervelen en mogelijk dus ook staartbijten. Er wordt op dit moment aanvullend onderzoek uitgevoerd naar alle factoren die staartbijten beïnvloeden. Dit is nodig om maatregelen te kunnen nemen die nodig zijn om op termijn het couperen van staarten achterwege te kunnen laten.

Alle Nederlandse varkenshouders hebben een brochure toegezonden gekregen waarin deze maatregel wordt aangekondigd en toegelicht. Ook wordt ingegaan op de materialen en toepassingsvormen waaruit de varkenshouder kan kiezen.