Verburg adviseert extra alert vogelgriep

"Omdat de oorzaak van de vogelgriepuitbraken nog niet bekend is, heb ik als voorzorgmaatregel, de commerciële pluimveesector geadviseerd hun dieren af te schermen. Dit advies geldt niet voor de hobbydierhouders." Dat meldde minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag in een debat in de Tweede Kamer. Ook gaf zij aan dat het, gelet op de komende vakantieperiode, belangrijk is dat reizigers voorzichtig zijn en geen dierlijke producten mee terug nemen uit landen waar besmettelijke dierziekten voorkomen.

Vorige week is bij een kalkoenenbedrijf in Tsjechië de hoog pathogene variant van vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld. Woensdag 27 juni kwam ook de melding van een tweede besmetting, 4 kilometer ten noorden van de eerste uitbraak, op een commerciële pluimveehouderij.

Dit weekeinde is ook een hoogpathogene variant bij enkele wilde vogels in het zuiden van Duitsland aangetroffen. Afgelopen dinsdag 26 juni is er een melding binnengekomen van een mogelijke H5N1-besmetting bij zwanen in Leipzig (Saksen). Deze bevinding is bevestigd door het Duitse nationale referentie laboratorium. Een relatie tussen de uitbraken van vogelgriep in Tsjechië en Duitsland moet verder onderzocht worden.

SOVON vogelonderzoek Nederland heeft in opdracht van LNVeen analyse gemaakt van de situatie in Duitsland en het mogelijke risico hiervan voor Nederland. Uit de analyse van SOVON blijkt dat in juni de meeste vogels aan het broeden zijn en daardoor gebonden zijn aan een territorium; lange afstandverplaatsingen ontbreken op dit moment. Ook de hittegolf van dit moment in het zuiden van de Balkan en in Griekenland heeft geen invloed op de vliegbewegingen van de vogels.