Vreemdeling bij terugkeer meer inzicht in presentatie aan buitenlandse vertegenwoordigers

Vreemdelingen krijgen meer inzicht in wat er gebeurt bij de zogenaamde presentatie aan buitenlandse vertegenwoordigers. Presentaties vinden plaats met het oog op het verkrijgen van vervangende reisdocumenten voor vreemdelingen die dienen terug te keren naar het land van herkomst.

De Nationale ombudsman concludeerde dat onderzoek niet heeft aangetoond dat er in het kader van de presentaties asielgerelateerde informatie is verstrekt. Wel vond de Nationale ombudsman dat de wijze waarop de presentaties in Nederland waren vormgegeven op een aantal punten konden worden verbeterd. Staatssecretaris Albayrak neemt de aanbevelingen van de Nationale ombudsman over.

Bij de presentaties zijn twee medewerkers van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) aanwezig en, indien nodig, ook een tolk. De vreemdeling krijgt tijdens de voorbereiding een mondelinge toelichting bij het uitreiken van een informatieve flyer. Hierbij wordt nagegaan of de vreemdeling de inhoud heeft begrepen. Eventuele vragen kunnen dan direct worden beantwoord.