Aandacht voor de wijk

Effecten van herstructurering op de leefbaarheid en veiligheid.

In deze studie van het SCP is onderzocht wat de invloed is van herstructurering (sloop-nieuwbouw) op leefbaarheid en veiligheid in de wijk. Conclusies:

  • fysieke herstructurering is een effectief instrument om de leefbaarheid en veiligheid in wijken te verbeteren;
  • de belangrijkste invloed verloopt via een verandering van de bevolkingssamenstelling in de wijk;
  • grootschalige sloop/nieuwbouw heeft wel als negatief effect dat de sociale cohesie – in ieder geval op de kortere termijn - vermindert;
  • "het verminderen van sociale problematiek in een buurt is een samenspel van fysiek en sociaal beleid", en het beleid zet in op de juiste wijken: er zijn volgens het SCP "nauwelijks wijken te vinden waar fysieke inzet voor de hand ligt en waar dit niet is gebeurd"; m.a.w. in de wijken waar fysieke ingreep volgens het SCP voor de hand ligt, heeft die ingreep ook daadwerkelijk plaatsgevonden.

In het onderzoek zijn wijken waar herstructurering heeft plaatsgevonden (experimentwijken) vergeleken met soortgelijke wijken waar géén herstructurering heeft plaatsgevonden (controlewijken). Door vervolgens de situatie bij de aanvang van het vernieuwingsbeleid en aan het eind van de beleidsperiode te vergelijken, ontstaat een robuust inzicht in het effect dat aan het beleid mag worden toegeschreven.