Aparte gesloten locaties voor jongeren met gedragsproblemen

De aanpassing van de wet op de jeugdzorg, die het mogelijk maakt jongeren met ernstige gedragsproblemen in een gesloten setting te behandelen, is op 3 juli aangenomen door de Tweede Kamer.

Een groep van meer dan duizend jongeren met ernstige gedragsproblemen, die een gevaar zijn voor zichzelf of voor hun omgeving, kan momenteel niet terecht in de reguliere jeugdzorg. Daarom worden zij op civielrechtelijke titel in een justitiële jeugdinrichting geplaatst.

Het aangenomen wetsvoorstel creëert een wettelijke basis om deze jongeren jeugdzorg in een gesloten setting aan te bieden. Daarmee ontstaat binnen het jeugdzorgspectrum een compleet aanbod van zorg.

De capaciteit van gesloten jeugdzorg wordt op twee manieren tot stand gebracht: nieuwbouw van locaties en de omvorming van een aantal justitiële jeugdinrichtingen tot instellingen voor gesloten jeugdzorg.

Sneller

Om deze jongeren zo snel mogelijk een eigen plek te geven, hevelt Rouvoet capaciteit van één justitiële jeugdinrichting sneller over naar de gesloten jeugdzorg. De locatie Eefde van de justitiële jeugdinrichting Rentray zal een jaar eerder dan gepland, per 1 januari 2008, overkomen naar de gesloten jeugdzorg.

Tijdens het Kamerdebat zegde Rouvoet toe dat in de eerste en tweede tranche 782 plaatsen voor gesloten jeugdzorg beschikbaar komen. Deze zomer wordt besloten over de derde tranche van 250 plaatsen. Daarnaast worden 350 nieuwe plaatsen gerealiseerd. Daarmee zal op 1 januari 2010 het totaal aantal plaatsen in de gesloten jeugdzorg 1.382 bedragen.