Eerste realisatieplan programma i-teams

De gemeente Bussum is de eerste deelnemer aan het programma i-teams dat een realisatieplan klaar heeft. Dat betekent dat Bussum nu zelfstandig een grote slag gaat maken om de dienstverlening in deze gemeente te verbeteren. Ict speelt in die verbeterslag een belangrijke rol. Centraal in het Bussumse plan van aanpak staat het ontsluiten van de informatievoorziening. Bussum financiert de uitvoering van het plan zelf.

Het programma i-teams van het ministerie van Binnenlandse Zaken helpt gemeenten provincies en waterschappen de aanpak te bepalen voor het invoeren en/of verbeteren van (digitale) dienstverlening. Ict is daarbij geen doel op zich maar een middel om dienstverlening te verbeteren. Voor een gemeente is het zetten van de stap naar een betere dienstverlening veel meer dan het doen van ict-aanpassingen: het vergt een cultuuromslag in de organisatie en een andere manier van werken.Eerst worden de uitgangssituatie en de wensen in kaart gebracht. Vervolgens kan een zogenoemde e-adviseur met de organisatie aan de slag om een plan van aanpak te ontwikkelen. Als de gemeenteraad dit onderschrijft, gaat de gemeente zelf aan het werk op het plan uit te voeren.

Inmiddels hebben 326 gemeenten zich aangemeld voor ondersteuning door de i-teams. Zo’n 83 gemeenten werken op dit moment met een e-adviseur aan het opstellen van een realisatieplan.