Meer chronisch zieken en gehandicapten werken

Meer mensen met een chronische ziekte of handicap hebben een baan. Tussen 2003 en 2005 nam de arbeidsparticipatie van chronisch zieken toe van 31 naar 39 procent. Tegelijkertijd halveerde tussen 1999 en 2005 de tijd die deze mensen wegens ziekte verzuimden. Ook daalde het aantal mensen dat volledig arbeidsongeschikt is van 78 procent in 1999 naar 67 procent in 2005.

Dit is één van de gegevens die blijkt uit het Rapport Kerngegevens Maatschappelijke situatie 2006 van het onderzoeksinstituut NIVEL dat minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mede namens staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De minister vindt het verheugend dat meer mensen met een chronische ziekte of handicap werken. Het toont aan dat het beleid werkt om uit te gaan van wat mensen wel kunnen. Het rapport geeft een beeld van de situatie van de 3500 mensen met een chronische ziekte of handicap van 15 jaar en ouder.

Het kabinet wil nog meer mensen met een chronische ziekte of handicap aan een baan helpen. Zo zullen er 10.000 brugbanen komen voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten. Ook gaat het kabinet door met de campagne ‘Geknipt voor de juiste baan’, om werkgevers te overtuigen dat gedeeltelijk arbeidsgeschikten geschikte en gemotiveerde werknemers zijn.