Zorginstellingen verantwoordelijk voor investeringen in gebouwen

Vanaf 1 januari 2009 zijn zorginstellingen zelf verantwoordelijk voor investeringen in gebouwen.

Deze kapitaallasten gaan deel uitmaken van de tarieven die zorginstellingen in rekening brengen voor de geleverde zorg. De ministerraad heeft daar op voorstel van minister Klink en staatssecretaris Bussemaker mee ingestemd. Als zorginstellingen zelf verantwoordelijk zijn voor hun kapitaallasten, hebben zij ook een economische prikkel om beter in te spelen op de zorgbehoefte van de individuele patiënt en zorgvuldig om te gaan met investeringen.

De administratieve lasten waar instellingen bij bouw en investeringen mee te maken hebben, zullen verminderen. De zorginstellingen moeten blijven voldoen aan drie randvoorwaarden:
  • De continuïteit van de zorg moet gegarandeerd zijn.

  • De kwaliteit van de voorzieningen moet goed zijn.

  • Het opgebouwde vermogen moet voor de zorg behouden blijven.

Per 1 januari 2010 zal voor ziekenhuizen een vorm van een maatschappelijke onderneming mogelijk worden, die zoveel mogelijk aansluit bij het wetsvoorstel van het ministerie van Justitie. Mogelijk krijgen ziekenhuizen dan de gelegenheid nieuw kapitaal aan te trekken. Wel worden er beperkingen gesteld aan de mate waarin de inbreng van privaat kapitaal mag worden beloond. Bij de maatschappelijke onderneming is niet het maken van winst leidend. De verbetering van de zorg staat centraal.

Definitieve besluitvorming over de wijze van invoering van integrale tarieven voor AWBZ- en ggz-instellingen vindt begin 2008 plaats.