Agrarische ondernemers: maatschappelijke verbreding en meer duurzaam ondernemen noodzakelijk

De druk op agrarische cultuurlandschappen, met name rond de grote steden, is groot. De overheid zou zich meer moeten inspannen voor behoud van het landschap, bijvoorbeeld door het geven van een reële vergoeding aan boeren voor landschapsbeheer. Dit is de uitkomst van gesprekken rond de keukentafel die het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de laatste weken bij tien agrarische ondernemers heeft georganiseerd. Onderwerp van gesprek was de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB). Genodigden waren maatschappelijke relaties en collega's van de gastheer of –vrouw.

Boeren onderschrijven maatregelen ter bescherming van milieu en voor aanpassing van energieverbruik maar vragen om aandacht voor de uitvoerbaarheid van regels en de betrouwbaarheid van subsidiemogelijkheden. Men ziet duidelijk mogelijkheden om het welzijn van dieren in de intensieve veehouderij te vergroten. Er is echter een groot verschil tussen wat de burger wil en wat de consument daarvoor wil betalen. Voor recreatie is een aantrekkelijk landschap en toegankelijke natuur basisvoorwaarde. Toch dient de rol van de overheid hier beperkt te blijven. Investeringen in recreatie kunnen gewoon uit de markt komen. Veel deelnemers aan de gesprekken vinden dat de Nederlandse landbouw, en in het verlengde daarvan het GLB, meer gericht moet zijn op duurzaam ondernemen en op het ondersteunen van hedendaagse maatschappelijke waarden. Dit zal leiden tot een herverdeling van publiek geld.

Ter voorbereiding van een Nederlandse visie op een nieuw Gemeenschappelijk Europees Landbouw Beleid houdt LNVop dit moment een consultatieronde. Die bestaat uit een tiental keukentafelgesprekken met agrarische ondernemers en hun genodigden, gesprekken met wetenschappers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en een publieksonderzoek van TNS NIPO. Daarnaast begint op 24 juli een internetdiscussie onder belanghebbenden en –stellenden op www.minlnv.nl . Deze discussie duurt tot 10 september.

Op 10 september a.s. brengt Europees Landbouwcommissaris mevrouw Fischer-Boel een bezoek aan Nederland. Minister Verburg presenteert dan de Nederlandse visie op het GLB.