Inspraakreacties Ontwerp-beheerplan Voordelta gebundeld

Het Ontwerp-beheerplan Voordelta heeft van 1 maart tot en met 11 april 2007 ter inzage gelegen. Vanwege die lopende procedure hebben in die periode 4 openbare hoorzittingen plaatsgevonden (in Zierikzee, Ouddorp, Serooskerke en Oostvoorne).

Op het beheerplan hebben 67 personen en organisaties via in totaal 39 verschillende inspraakreacties gereageerd. Het inspraakpunt heeft een bundel uitgebracht waarin alle schriftelijke inspraakreacties zijn samengebracht. Van de hoorzittingen zijn verslagen gemaakt, die ook in diezelfde bundel zijn opgenomen. Deze bundel is te bestellen via het Inspraakpunt: 070 - 351 80 16.

Verdere procedure

Momenteel wordt gewerkt aan het opstellen van het definitieve beheerplan. In een nota van bevindingen, die als bijlage bij het beheerplan wordt gevoegd, wordt aangegeven hoe de inspraakreacties zijn meegewogen in de besluitvorming. De belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend, hebben de mogelijkheid te zijner tijd nog een beroep in te stellen bij de Raad van State tegen dit definitieve beheerplan. Over de ter inzage legging van het beheerplan worden de insprekers persoonlijk geïnformeerd via het Inspraakpunt.

De Voordelta maakt deel uit van een Europees netwerk van natuurgebieden. In dit gebied wordt vanaf 2008 Maasvlakte 2 aangelegd. Voor de natuurbescherming én natuurcompensatie voor de aanleg van Maasvlakte 2 bevat het ontwerp-beheerplan maatregelen zoals het realiseren van een bodembeschermingsgebied (voorheen Zeereservaat genoemd) en daarbinnen de instelling van een aantal rustgebieden. In de Voordelta blijft ruimte voor recreatie, visserij en andere activiteiten, hiervoor gelden wel spelregels. Het ontwerp-beheerplan geeft aan welke menselijke activiteiten waar en wanneer wel of niet of onder voorwaarden zijn toegestaan. Voor nieuwe activiteiten beschrijft het plan de procedure.