Militairen gewond bij aanslag Deh Rawod

Acht Nederlandse militairen zijn vanochtend tijdens een patrouille gewond geraakt bij een zelfmoordaanslag op de bazaar in Deh Rawod. Eén van hen verkeert nog in kritieke toestand. Bij de overige militairen is de toestand stabiel. De gewonden zijn voor behandeling overgebracht naar het hospitaal op Kamp Holland (Tarin Kowt).

De aanslag is doelbewust op een drukke locatie uitgevoerd. Op het moment van de aanslag, 10.15 uur lokale tijd, waren veel burgers op de bazaar aanwezig. Er zijn naar schatting vijf tot tien Afghaanse burgers omgekomen en vijftien tot twintig omstanders gewond geraakt. Onder hen zijn vrouwen en kinderen. Nederlandse militairen zijn ter plaatse om gewonde burgers te behandelen. Enkelen van hen zijn door militairen ondergebracht in ziekenhuizen in de omgeving.

De families van de betrokken militairen zijn later op de dag van het tragische nieuws op de hoogte gesteld. Internationale media hadden het nieuws al bekend gemaakt. Hierdoor zag Defensie zich genoodzaakt af te wijken van de standaardprocedures en de beschikbare informatie eerder naar buiten te brengen.

Defensieminister Eimert van Middelkoop zei in een verklaring dat deze aanslag wederom bewijst dat de Taliban er doelbewust op uit is slachtoffers onder de Afghaanse bevolking te maken. ´Ik wil hierbij dan ook mijn medeleven aan president Karzai betuigen voor het verlies van zoveel onschuldige slachtoffers. In dat medeleven betrek ik natuurlijk ook de families van de gewonde Nederlandse militairen.´