Nederlandse leerkrachten houden vakkennis op peil

Van Australië tot Oeganda en van Vietnam tot Boedapest. Uit werkelijk alle delen van de wereld zijn ze afkomstig.

Ruim 200 Nederlandse leerkrachten en bestuursleden die verbonden zijn aan een Nederlandse school in het buitenland.

Voor hen organiseert de Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB) van 15 t/m 18 juli voor de 21e keer een bijscholingscursus. Reden is dat de leraren en bestuursleden in het buitenland minder mogelijkheden hebben om hun vakkennis op peil te houden.

De cursussen en workshops die worden gegeven zijn specifiek gericht op de situatie van het Nederlands onderwijs in het buitenland. Zij geven leerkrachten en bestuursleden handvatten voor kwaliteitsverbetering van het onderwijs. Voorbeelden van cursus- en workshopthema’s zijn: woordendidactiek, communicatie en coöperatief leren.

Op dit moment zijn er bij de Stichting NOB dertig volledig Nederlandstalige scholen, circa tweehonderd Nederlandse Taal en Cultuur (NTC) scholen en drie organisaties voor afstandsonderwijs aangesloten. In totaal volgden afgelopen schooljaar ruim 9.000 leerlingen tussen 4 en 18 jaar wereldwijd Nederlands onderwijs en het aantal Nederlandse leerlingen en scholen in het buitenland groeit nog steeds. Het afgelopen jaar steeg het aantal met bijna zes procent.