Bruno Bruins leidt Taskforce Buitenschoolse Opvang

Staatssecretaris Dijksma laat deze zomer inventariseren welke werkbare oplossingen er zijn om de groeiende wachtlijsten in de buitenschoolse opvang aan te pakken. Een Taskforce onder leiding van Bruno Bruins bekijkt op zeer korte termijn wat de oorzaken zijn van de groeiende wachtlijsten en welke initiatieven op lokaal niveau worden ondernomen. De Taskforce zal nog voor Prinsjesdag komen met concrete aanbevelingen om de groeiende wachtlijsten het hoofd te kunnen bieden. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Tijdens het Tweede Kamerdebat van 19 juni jl. over het Beleidsprogramma 2007-2011, is de motie Tichelaar/Rutte over knelpunten in de buitenschoolse opvang ingediend. In deze motie verzoekt de Tweede Kamer sluitende afspraken te maken met gemeenten over het oplossen van knelpunten op onder andere het gebied van vergunningen en gebouwen. Daarnaast vraagt de Tweede Kamer in deze motie een inventarisatie te maken van de eventuele overige knelpunten en voor Prinsjesdag een sluitend plan van aanpak aan te bieden over de maatregelen om de wachtlijsten weg te werken en de knelpunten op te lossen.

Naast voorzitter mr.drs. B.J. Bruins, die momenteel waarnemend burgemeester van Leidschendam-Voorburg is, zijn de volgende personen lid van de Taskforce: mevr. A.E. Oude Alink (wethouder Hengelo), dhr. S. Vinders (v/h Netwerkbureau Uitbreiding Kinderopvang) en mr.J.W. Schraven (Bond Katholiek Primair Onderwijs). Zij zijn allen deskundig op het gebied van de buitenschoolse opvang. De Taskforce wordt geïnstalleerd op 16 juli en weer opgeheven op 1 september 2007.
Per 1 augustus zijn scholen verplicht om voor- en naschoolse opvang aan te bieden aan ouders. Scholen, gemeenten en kinderopvangorganisaties zijn samen verantwoordelijk voor voldoende aanbod. Doordat de afgelopen jaren extra geld beschikbaar is gekomen voor kinderopvang, de werkgeversbijdrage verplicht is gesteld en de economie aantrekt, stijgt de vraag naar deze opvang.