Meer bevoegdheden voor de NMa

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) krijgt meer bevoegdheden. De Eerste Kamer nam dinsdag 26 juni het wetsvoorstel tot wijziging van de Mededingingswet aan. Deze zal naar verwachting per 1 oktober in werking treden.

De NMa mag voortaan boetes tot maximaal 450.000 euro opleggen aan bestuurders. Voorheen kon de NMa alleen boetes uitdelen aan ondernemingen zelf. Verwacht wordt dat zij minder geneigd zullen zijn de Mededingingswet te overtreden, bijvoorbeeld door een kartel te vormen, als zij zelf de boete opgelegd krijgen.

De mededingingsautoriteit mag ook privé-woningen van bestuurders doorzoeken. Tijdens de Parlementaire Enquête Bouwfraude bleek dat bestuurders schaduwboekhoudingen thuis bewaarden, waar de NMa niet bij kon.

Voor ondernemingen die herhaaldelijk over de schreef gaan kan de NMa als ultimum remedium een 'structurele maatregel' opleggen. Een bedrijf is dan bijvoorbeeld verplicht een bedrijfsonderdeel af te stoten. De regels voor ondernemingen die fuseren zijn nu ook in lijn gebracht met de Europese regels. Dat betekent onder meer dat ondernemingen hogere boetes kunnen krijgen wanneer zij een geplande fusie niet melden bij de NMa.