Beleidsdocumenten Kustwacht in de West vastgelegd

De Rijksministerraad heeft het activiteitenplan, de begroting 2008-2012 en het jaarverslag 2006 van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba vastgesteld. Op voorstel van minister Van Middelkoop van Defensie, mede namens staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, kregen de beleidsdocumenten afgelopen vrijdag hun beslag.

Uit het activiteitenplan blijkt dat de operationele capaciteit en inzetbaarheid van de Kustwacht toenemen, vooral door verdere uitbouw van het walradarsysteem en indienststelling van nieuwe patrouillevliegtuigen. Deze vervangen de huidige Fokker-60’s van de luchtmacht. Verder groeit de Kustwacht naar ongeveer 230 functies, met name door de integratie van een nieuw steunpunt dat de vliegoperaties voor de Kustwacht verzorgt. Ook wordt er, vooral op het gebied van drugs- en terrorismebestrijding, meer samengewerkt met andere landen in de regio.

Uit het jaarverslag 2006 blijkt een stevige groei van de bijdrage van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba aan de maritieme rechtshandhaving in het Caribische gebied. De beleidsintensiveringen van de afgelopen jaren hebben geleid tot een uitbreiding van de operationele capaciteit en de versterking van de informatiepositie van de Kustwacht, waardoor de organisatie een essentiële schakel is gaan vormen in de rechtshandhavingsketen in de Nederlandse Antillen, Aruba en het belendende Caribische Gebied.

In 2006 heeft de Kustwacht in 18 operaties 1237 kilo drugs onderschept en werden ook enkele vuurwapens in beslag genomen. Verder zijn 272 opsporings- en reddingsoperaties uitgevoerd waarbij 33 personen zijn gered. Het aantal aangehouden illegalen is over de hele lijn afgenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat geldt ook voor het aantal milieudelicten waartegen opgetreden moest worden.