Beleving van de ondernemer centraal bij vermindering regeldruk

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
13 juli 2007

Het kabinet wil komen tot een merkbare vermindering van de regeldruk voor bedrijven. De beleving van de ondernemer staat centraal bij het vaststellen van de problemen en het formuleren van oplossingen. Vertrouwen is daarbij het uitgangspunt. Dat blijkt uit het Plan van aanpak regeldruk bedrijven 2007 -2011 waarmee de ministerraad op voorstel van de staatssecretarissen Heemskerk van Economische Zaken en De Jager van Financiën heeft ingestemd.

Het kabinet heeft voor de periode tot 2011 de doelstelling om de administratieve lasten met 25 procent te verlagen, de lasten voor het naleven van de regels terug te dringen en de lasten van toezicht op bepaalde terreinen met gemiddeld 25 procent te verminderen. Om de gestelde doelen re realiseren, is een concreet werkprogramma opgesteld. Voor de korte termijn wordt gewerkt aan oplossingen voor problemen rond de betaling van auteursrechten, de administratieve lasten voor het transport van afval, de problematiek rond venstertijden, meerdere vergunningaanvragen voor dezelfde activiteit, de problematiek rond de loonaangifte en rapportages en keuringen. De administratieve lasten voor het bedrijfsleven worden opnieuw gemeten.

Op korte termijn worden aanvullende acties in gang gezet om de gestelde doelen te realiseren:

  • Merkbare versnelling van de vergunningverlening (lex silencio en bundeling van vergunningen).

  • Verbeterde dienstverlening (normen voor dienstverlening, één digitaal loket voor ondernemers, verbetering van transparantie en kenbaarheid van regels).

  • Betere informatievoorziening via het bedrijvenloket.

  • Verminderingen van kosten voor het aanvragen van subsidies.

  • Vermindering van de administratieve lasten uit Europa door voorstellen te doen voor de aanpak van regels uit de Europese Unie.

  • Vorming voorhoede door twintig gemeenten waarin regeldruk wordt aangepakt.

  • Aanpak medebewindwetgeving die gemeenten hindert regeldruk aan te pakken.

  • Doorlichten van alle VNG-modelverordeningen op regeldruk.

  • Versterking van de toets van het effect van nieuwe (decentrale) wet- en regelgeving op de administratieve lasten.

  • Uitbreiding van de taken van Actal.

  • Uitbreiding samenwerking tussen de ministeries van Economische Zaken en Financiën.

Om ervoor te zorgen dat de regeldruk voor ondernemers merkbaar vermindert, is het essentieel dat de ideeën die leven bij het bedrijfsleven ook daadwerkelijk hun weg vinden naar de ministeries. Daarom komt er één meldpunt regeldruk zodat bedrijven hun klachten niet meer bij verschillende loketten hoeven in te dienen. Het kabinet stelt verder een 'Commissie Regeldruk Bedrijven' in om de voortgang kritisch te blijven volgen. De commissie zal bestaan uit vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, betrokken departementen, medeoverheden en uitvoeringsorganisaties. Om de maatregelen te toetsen, worden bij een groep ondernemers periodiek metingen van de (beleefde) lasten uitgevoerd.

De maatregelen uit het plan van aanpak hebben een voortrollend karakter. Dat betekent dat het werkprogramma zich blijft ontwikkelen op basis van nieuwe suggesties uit het bedrijfsleven.

RVD, 13.07.2007