Leeftijdsgrens jeugdpakket tandarts verhoogd

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Persbericht ministerraad
13 juli 2007

De leeftijdsgrens voor de dekking van tandheelkundige zorg wordt verhoogd naar 21 jaar. De ministerraad heeft daar op voorstel van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mee ingestemd. Dit betekent dat verzekerden tot en met 21 jaar recht hebben op het uitgebreide jeugdpakket aan tandheelkundige zorg. Jongeren tot en met 18 jaar hebben al recht op dit pakket.

Deze tandheelkundige zorg wordt voor de verzekerden tot en met 21 jaar uitgezonderd van het verplichte eigen risico dat per 1 januari 2008 wordt ingevoerd in plaats van de huidige no-claim.

Met deze wijziging vervalt de uitbreiding van het basispakket met de jaarlijkse preventieve controle voor volwassenen, waarmee de ministerraad op 25 mei 2007 heeft ingestemd en zoals ook in het coalitieakkoord was afgesproken.

De groep jonge mensen tussen 17 en 22 jaar is een risicogroep. Zeker wanneer zij op zich zelf gaan wonen, gaan zij tijdelijk ongezonder eten en nonchalanter om met hun mondhygiëne. Ook gaan zij vaak niet meer preventief naar de tandarts, al dan niet om financiële redenen. Het glazuur van het gebit is op deze leeftijd nog niet volledig uitgehard. Tandartsen zien in deze leeftijdscategorie vaak veel schade ontstaan. Zorginhoudelijk verdient deze maatregel dan ook de voorkeur boven de afspraak in het coalitieakkoord. Met deze wijziging geeft het kabinet ook gehoor aan de wens van de Tweede Kamer.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

RVD, 13.07.2007