Meer samenwerking en intensivering aanpak veiligheidsproblemen

De ministers Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Hirsch Ballin van Justitie hebben met de korpsbeheerders vergaande afspraken gemaakt over versterking van de landelijke samenwerking tussen de korpsen op het gebied van ICT, personeel, materieel en bovenregionale samenwerking op het terrein van zowel beheerstaken als specialistische taken. Ook zijn afspraken gemaakt over de inzet van de politie op een aantal specifieke veiligheidsproblemen. De ministerraad heeft ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van deze samenwerkingsafspraken 2008 en de landelijke prioriteiten politie 2008-2011. Uiteindelijk doel van het kabinet is een beter functionerende politieorganisatie die bijdraagt aan het terugdringen van de criminaliteit in Nederland. Dit moet leiden tot een verdere stijging van het vertrouwen van de burger in de politie.

De politie zal een extra impuls geven aan de aanpak van problemen in onveilige wijken en aan de aanpak van geweld en jeugdcriminaliteit. Daarnaast zal geïnvesteerd worden in de kwaliteit en kwantiteit van de criminaliteitsbestrijding in het algemeen. De landelijke prioriteiten zijn de opvolger van de prestatieafspraken die vroeger met de korpsen werden gemaakt. De ministers hebben gekozen voor afspraken die minder gericht zijn op de cijfers en die meer gericht zijn op de kwaliteit van het politiewerk. De afspraak over het aantal verdachten van een misdrijf dat de politie voor vervolging aan het openbaar ministerie aanlevert, is blijven bestaan. De ministers vinden het daarbij belangrijk dat goed wordt gevolgd hoeveel aangiften door burgers ook daadwerkelijk opgelost worden, met name voor misdrijven die een grote impact hebben op mensen, zoals geweld.

Deze kabinetsperiode zal er op het beheersvlak het nodige bij de korpsen moeten gebeuren om doelmatiger en doeltreffender te kunnen werken. In de loop van deze regeerperiode zal er één landelijke informatiehuishouding in gebruik moeten zijn bij de Nederlandse politie waardoor er geen belemmeringen meer bestaan voor het uitwisselen van operationele informatie. Ook zal er meer eenheid moeten komen op het terrein van het personeelsbeleid en de inkoop van materieel. Er zijn onder meer afspraken gemaakt met de korpsen over de ICT-systemen die ze eind 2008 minimaal moeten hebben ingevoerd, over de harmonisatie van arbeidsvoorwaarden tussen korpsen, over de medezeggenschap binnen de politie, over diversiteit en over de samenwerking op het terrein van Europese aanbestedingen. Eind 2008 is voor het kabinet een ijkpunt. Dan wordt bekeken of de korpsen daadwerkelijk resultaat hebben behaald op deze gebieden. Als dat het geval is wordt het wetsvoorstel tot invoering van een landelijke politieorganisatie ingetrokken.