Nieuwe stimuleringsregeling duurzame energieproducten

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
13 juli 2007

De ministerraad heeft op voorstel van minister Van der Hoeven van Economische Zaken ingestemd met het Ontwerpbesluit stimulering duurzame energieproductie. In dit besluit wordt de grondslag neergelegd voor subsidieverstrekking aan investeerders in projecten op het gebied van hernieuwbare elektriciteit, hernieuwbaar gas en warmte/kracht-koppeling (wkk).

Het besluit voorziet in een gesloten, beheersbaar systeem, waarbij jaarlijks een maximum budget wordt vastgesteld voor de verstrekking van nieuwe subsidies. Daarbij kan onderscheid worden gemaakt naar categorieën. In het besluit worden nog geen keuzes gemaakt over de in 2008 en latere jaren te subsidiëren categorieën. Deze keuzes worden uiterlijk begin 2008 bekend gemaakt. Daarbij worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:

  • Kosteneffectieve stimulering van de milieukwaliteit van de elektriciteitsproductie. Voor volumegroei wordt daarom gekozen voor opties met een lage onrendabele top.

  • Duurzaamheid. De mogelijkheid wordt gecreëerd om aan de subsidieontvanger rapportageverplichtingen op te leggen over de mate van duurzaamheid van de gebruikte biomassabrandstof.

  • Evenwichtige ontwikkeling van een duurzaam energieaanbod, dus géén eenzijdige focus op een beperkt aantal opties.

  • Stimuleren van innovatieve ontwikkelingen met een goed langetermijnperspectief.

In beginsel wordt, vanwege het belang voor investeerders, meerjarige zekerheid van een vaste opbrengst per geproduceerde energie-eenheid geboden. Bij ministeriële regeling kan de geëigende subsidieperiode per categorie worden vastgesteld. Daarbij speelt de technische levensduur van productie-installaties een belangrijke rol. Voor de verdeling van nieuwe subsidies bestaan twee mogelijkheden: op volgorde van binnenkomst van de aanvraag of op volgorde van rangschikking van de aanvraag (de zogeheten tender). Tegelijk met het bij ministeriële regeling bekend maken van de categorieën productie-installaties waarvoor subsidie wordt verleend, wordt ook de manier van verdeling gepubliceerd.

De hoogte van het subsidietarief wordt jaarlijks gecorrigeerd voor de relevante energieprijs op de markt. Bij een hoge energieprijs is immers minder subsidie nodig om de vaste opbrengst te realiseren. Daarnaast kunnen ook andere correcties worden vastgesteld als die van invloed zijn op het verschil in kostprijs van geproduceerde energie en de marktprijs. Naar verwachting zullen begin 2008 de ministeriële regelingen worden gepubliceerd waarmee onder meer de subsidiehoogte per categorie en de wijze van subsidietoekenning bekend worden gemaakt. De subsidieregeling zal zo vroeg mogelijk in 2008 in werking treden. De nieuwe regeling zal onder de Kaderwet EZ-subsidies worden ondergebracht en door SenterNovem worden uitgevoerd. Voor de huidige MEP-regeling geldt dat vanwege de beleidssynergie en éénloketgedachte de uitvoering ervan op een later tijdstip zal worden overgeheveld naar SenterNovem.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad. Daarnaast is het ontwerpbesluit ter goedkeuring voorgelegd aan de Europese Commissie.

RVD, 13.07.2007